RESEPI KERABU BUNGA KANTAN,TAK PERNAH JEMU MEMAKANNYA

 RESEPI KERABU BUNGA KANTAN,TAK PERNAH JEMU MEMAKANNYA


Kerabu memang pembuka selera.Biarpun tanpa lauk lain kerabu tatap menjadi keutamaan

BAHAN-BAHAN:

10 kuntum bunga kantan | dimayang halus

2 batang serai | dimayang halus

2 ulas bawang merah | ditumbuk

30gm halia | ditumbuk

10 biji lada hitam | ditumbuk

20gm udang kering | ditumbuk

½ biji kelapa parut

2 sudu makan gula

Garam secukup rasa

Air asam jawa secukupnya

CARA MEMASAK:

1. Masukkan bunga kantan dan serai ke dalam sebuah bekas.

2. Selepas itu masukkan bahan-bahan yang telah ditumbuk tadi.

3. Masukkan kelapa parut, air asam jawa, gula dan garam secukup rasa. Gaulkan kesemuanya hingga sebati.

4. Sedia dihidangkan.

sumber:majalah Rasa

Catat Ulasan

2 Ulasan