RESEPI TALAM BERLAUK BERINTI DAGING KISAR ,KUIH MELAYU ZAMAN BERZAMAN

 RESEPI TALAM BERLAUK BERINTI DAGING KISAR  ,KUIH MELAYU ZAMAN BERZAMAN


TALAM BERLAUK ADALAH SEJENIS KUIH MELAYU TRADISIONAL SEJAK ZAMAN BERZAMAN.

BAHAN INTI :

❤️ DAGING KISAR 1KPG 

❤️ KENTANG 2 BIJI * DI POTONG DADU KECIL2

❤️ BAWANG HOLAND 1 BIJI * DI POTONG DADU

❤️ BAWANG PUTIH 2 ULAS * DI TUMBUK HALUS

❤️ REMPAH KARI 2 SUDU BESAR

❤️ REMPAH RATUS YANG DI BLEND HALUS 1 SUDU BESAR ( KETUMBAR & JINTAN MANIS DI SANGAI )

❤️ GARAM & MAGGI CUKUP RASA SECUKUPNYA

❤️ SERBUK LADA SULAH

❤️ BAWANG GORENG @ DAUN SUP @ LADA MERAH ( UNTUK HIASAN)

CARA :

1 . TUMIS BAWANG HOLAND & BAWANG PUTIH HINGGA NAIK BAU .

2 . MASUKKAN SEDIKIT AIR , REMPAH KARI  & REMPAH RATUS .

3 . MASUKKAN KENTANG & DAGING KISAR .

4 . BOH GARAM & MAGGI CUKUP RASA .

5 . MASAK HINGGA KENTANG EMPUK & INTI KERING .


6 . TABURKAN SEDIKIT LADA SULAH , GAUL SEBATI .

7 . SEJUKKAN , KEMUDIAN TABURKAN SEDIKIT DAUN SUP , BAWANG GORENG & LADA MERAH YANG DI HIRIS .

BAHAN TALAM :

❤️ TEPUNG GANDUM 1 MANGKUK TAUFA KOD  R12

❤️ TEPUNG JAGUNG 3 SUDU BESAR

❤️ TELUR 1 BIJI

❤️ SEDIKIT GARAM

❤️ SANTAN 3 MANGKUK TAUFA KOD R12

CARA : 


1 . SATUKAN SEMUA BAHAN DALAM KUALI ... WHISK SEBATI BARU HIDUPKAN API .

2 . MASAK HINGGA ADUNAN PEKAT .

3 . PANASKAN AIR KUKUSAN.

4 . OLES ACUAN LOMPANG DENGAN MINYAK .

5 . CEDOK SEDIKIT ADUNAN TALAM ISI.DLM ACUAN KEMUDIAN ISI INTI ..TEKAN SEDIKIT INTI AGAR TAK TERABUR ... KEMUDIAN KUKUS DALAM 15 MINIT @ 20 MINIT .



6 . BUKA PENUTUP KUKUS ... LETAK BAHAN HIASAN ... KUKUS LAGI 3 MINIT .

7 . PENUTUP KUKUS DI BALUT DENGAN KAIN YER ...KANG TALAM JADI KOLAM PULAK 

8 . TUNGGU SEJUK BARU KELUARKAN DARI ACUAN .

*** 1 ADUNAN DAPAT LEBIH KURANG 35 BIJI ...

SELAMAT MENCUBA 


BY ANGAH NORSIAH

Catat Ulasan

0 Ulasan