RESEPI KERABU SOTONG SEDA DAN MUDAH
Bahan-Bahan Untuk (4-5 Orang)
700 gram sotong
400 gram udang
2 ulas bawang besar – dimayang
1 biji tomato – dipotong dadu
2 biji lada merah
4 tangkai kacang panjang (optional)
5 sudu besar sos ikan
7-8 biji limau kasturi – ambil air perahan limau
Garam dan gula secukup rasa.
4 tangkai daun kesum
4 biji cili padi
3 batang serai
2 kuntum bunga kantan
Daun pegaga 2genggam
400 gram udang
2 ulas bawang besar – dimayang
1 biji tomato – dipotong dadu
2 biji lada merah
4 tangkai kacang panjang (optional)
5 sudu besar sos ikan
7-8 biji limau kasturi – ambil air perahan limau
Garam dan gula secukup rasa.
4 tangkai daun kesum
4 biji cili padi
3 batang serai
2 kuntum bunga kantan
Daun pegaga 2genggam
Cara-Cara Penyediaannya
Potong dan hiris nipis-nipis sotong mengikut citarasa anda.
Udang buang kulit dan buang juga kepala dia
Setelah itu celur sotong dan udang tersebut dengan seketika mengunakan air panas dan kemudian toskan.
Semua bahan-bahan kerabu juga turut dihiris nipis-nipis.
Masukkan sotong yang telah dihiris dan semua bahan lain ke dalam mangkuk. Masukkan air perahan limau, garam dan gula secukup rasa ke dalam mangkuk yang ada bahan-bahan tadi dan digaul hingga sebati. Sia! Boleh makan ratah atau makan degan nasi..
2 Ulasan
Good..will repeat this recipe for wedding ceremony
BalasPadamtq for support my blog
Padam