TELUR PUYUH MASAK LADA HITAM.MENU LUNCH HARI INI

 TELUR PUYUH MASAK LADA HITAM.MENU LUNCH HARI INI


Siapa peminat telur puyuh disini?Haa...hari ini tak payah pening nak pikir masak apa..kita masak telur puyuh ye

Bahan-bahan:

2 pack telur burung puyuh

3 biji ubi kentang dibelah 6

1 mangkuk daun bayam brazil dihiris halus

1 btg serai diketuk

3 ulas bawang putih*

5 ulas bawang merah kecil*

1 inci halia*

1 buku kunyit hidup*

1 sudu kfc lada hitam*

200 ml santan segera s&p

2 cawan air

2 sudu kfc maggi cukup rasa

2 sudu besar minyak untuk menumis

Cara-cara:

1. Telur puyuh direbus dan dikupas kulitnya. ketepikan.

2. Tumbuk semua bahan yang bertanda *.Panaskan minyak tumis bahan tumbuk bersama serai yang diketuk sehingga kekuningan.

3. Masukkan Santan dan air.masukkan bahan perasa secukupnya dan ubi kentang.Biar kentang sedikit lembut baru masukkan telur puyuh.

4. Masukkan daun bayam brazil yang dihiris halus.Masak lagi seketika.

5. Bolehlah diangkat dan dihidangkan bersama nasi panas.

Kredit: Leeina Qaliena

Catat Ulasan

0 Ulasan