Resepi Kuih Cempiang Legend Dulu-dulu
Bahan Doh...
3 cawan tepung gandum (300gm ler tu)
1 sudu makan mentega/marjerin
1 sudu teh penuh yis
1/4 sudu teh garam
1 sudu teh gula
3/4 cawan air suam
3 cawan tepung gandum (300gm ler tu)
1 sudu makan mentega/marjerin
1 sudu teh penuh yis
1/4 sudu teh garam
1 sudu teh gula
3/4 cawan air suam
Gaul rata tepung & marjerin.
Dalam cawan satukan yis, garam, gula dan air suam. Kacau rata dan biarkan kejap dlm 5 minit sehingga berbuih.
Tuangkan Air campuran tadi ke dalam tepung. Uli la sepenuh hati...
Mula2 memang melekit macam dalam gambar.... Teruskan usaha menguli sehingga doh kering dan semua tepung tak melekat kat tangan lagi... MUM ULI nak juga 15 minit...
Bulatkan Doh dan biarkan mengembang dalam 30-40 minit...
Sambil2 menunggu sediakan SOS
1 sudu makan Kicap Manis
1 sudu teh gula kastor
1 sudu teh penuh rempah berlima
(takde rempah berlima buat macam MUM... Guna apa yg ada kat dapur... Blender... Kayu Manis, Bunga Lawang dan Bunga Cengkih... ambil sesudu teh rempah yang dah diblend gaul rata dlm kicap)
** Semua bahan di gaul rata jer sampai gula agak larut..
1 sudu teh gula kastor
1 sudu teh penuh rempah berlima
(takde rempah berlima buat macam MUM... Guna apa yg ada kat dapur... Blender... Kayu Manis, Bunga Lawang dan Bunga Cengkih... ambil sesudu teh rempah yang dah diblend gaul rata dlm kicap)
** Semua bahan di gaul rata jer sampai gula agak larut..
siappp
kredit video: josepine's resipes
0 Ulasan