RESEPI KUIH GOMOK,KUIH TRADISONAL RAKYAT KELANTAN
Kuih gomok kelate kak long share lagi ..
Kalau balik ke Pantai tinmur tak sah kalau saya tidak mencari kuih ini
Resepi sama je :
2bji kelapa muda
1kg beras pulut
2 sudu garam
5 keping manisan (nisan kerek/gula melaka)
1/2 kg gula ** adjust la bg yg xsuka manis..ni elok2 je bg kak long
1kg beras pulut
2 sudu garam
5 keping manisan (nisan kerek/gula melaka)
1/2 kg gula ** adjust la bg yg xsuka manis..ni elok2 je bg kak long
Cara buat:
-Sangai beras pulut sampai perang.
Sejukkan dan blend halus.
-masak kelapa parut,air,gula,garam dan manisan dengan 10cwn air...nampak keras boleh tambah air
Sejukkan dan blend halus.
-masak kelapa parut,air,gula,garam dan manisan dengan 10cwn air...nampak keras boleh tambah air
-bila dh mendidih masukkan beras pulut tadi kedalam kuali dan gaul sebati..matikan api dan sejukkan utk buat bulat2
-Utk tepung nya tu ( wrna putih) sangai dulu sekejap tepung beras.
-siap dan selamat mencuba..
sumber:Kelantan
0 Ulasan