Resepi Sambal ikan aye/tongkol..Makanan Wajib Orang Terengganu
Resepi Sambal ikan aye/tongkol..Makanan Wajib Orang Terengganu
Bahanyang diperlukan:
Ikan tongkol(bersihkan,potong dan rebus dgn sedikit garam dan 5/6 kpng asam keping)
*30-35 tangkai cili kering(potong n rendam air panas) *1 biji bwng besar
*3 ulas bwng putih
*sedikit belacan
2 1/2 sudu gula putih
2 sudu gula merah
Garam n perasa
2 kpng asam keping
1biji bwng besar-hiris bulat
Cara:
Toskan ikan yang siap d rebus
Blend bahan bertanda *
panaskn minyak dan tumis bahan blend hingga garing..
Masukkan garam,gula,gula merah,perasa dan asam keping
Masukkan ikan..biarkan agar ikan agak sebati dengan sambal
Akhir sekali...masukkan bawang hiris.. Siap!!!selamat mencuba
Credit : Mazliza Ahmad
0 Ulasan