Resepi Sambal ikan aye/tongkol..Makanan Wajib Orang Terengganu

 Resepi Sambal ikan aye/tongkol..Makanan Wajib Orang Terengganu   

 Resepi Sambal ikan aye/tongkol..Makanan Wajib Orang Terengganu

 Bahanyang diperlukan:

Ikan tongkol(bersihkan,potong dan rebus dgn sedikit garam dan 5/6 kpng asam keping)

*30-35 tangkai cili kering(potong n rendam air panas) *1 biji bwng besar

*3 ulas bwng putih

*sedikit belacan

2 1/2 sudu gula putih

2 sudu gula merah

Garam n perasa

2 kpng asam keping

1biji bwng besar-hiris bulat

Cara:

Toskan ikan yang siap d rebus

Blend bahan bertanda *

panaskn minyak dan tumis bahan blend hingga garing..

Masukkan garam,gula,gula merah,perasa dan asam keping

Masukkan ikan..biarkan agar ikan agak sebati dengan sambal

Akhir sekali...masukkan bawang hiris.. Siap!!!selamat mencuba

Credit : Mazliza Ahmad

Catat Ulasan

0 Ulasan