Resepi Apam Dewa Sukatan Cawan Macam Mak Buat Dulu

Resepi Apam Dewa Sukatan Cawan Macam Mak Buat Dulu

 Orang Terengganu panggil apam dewa. Dulu mak selalu buat
Hahaha...benar-benar menggamit kenangan kan?


 Saya buat untuk minum petang bersama anak-anak dan suami tercinta. Senang je nak buat, guna tiga bahan sahaja.

Nanti tiba waktu berbuka boleh makan

lembut dan  gebu rasa dia tau..


Resepi Apam Dewa Sukatan Cawan Gebu Simple Ringkas

Bahan untuk resepi apam dewa terengganu :

Satu cawan tepung gandum
Satu cawan gula pasir
Satu cawan telur ( 4 hingga 5 biji telur ayam, pecahkan dalam cawan bagi penuh )



Cara cara membuat apam dewa :

Mixer atau blender telur dan gula hingga betul-betul kembang.
Keluarkan dan masukkan dalam bekas
Masukkan tepung gandum serta kacau manja hingga sebati


Akhir sekali, sapu loyang (saya guna size 6inci) dengan minyak. Tuang adunan ke dalam loyang.

(jika nak cantik letak lah pewarna dan buat corak pada permukaan atas apam dewa pakai lidi).Kukus selama setengah jam atau sampai masak. Setel.

sumber:facebook

Catat Ulasan

0 Ulasan