Resepi Menganang Kacang Terengganu

 Resepi Menganang Kacang Terengganu


Kuih Menganang@ nganang kacang hijau salah satu kuih kesukaan abam masa bulan posa dan bulan dok posa pun. Nampak bahan dan nok buat simple je..tapi kadang2 ye dok jadi...

Resepi Menganang Kacang Terengganu

1. Telur 8 biji

2. Gula 140g

3. Santan 300g

4. Tepung kacang hijau 50g

5. Air 300ml

6. Garam 1/2 sk

7. Assen  vanilla 1sk ( optional tak suka jangan letak)

Cara membuatnya:

Pukul telur  dan gula hingga sebati hingga berbuih sedikit. 

Dalam bekas berlainan campurkan tepung kacang hijau..santan..garam..esen vanilla dan air..

kacau hingga sebati dan kemudian


 


 campurkan dengan adunan telur..kacau hingga sedikit berbuih. 

Kemudian tapis adunan tadi dan rehatkan adunan tadi dalam 40 minit hingga buih2nya tinggal sedikit. Dalam masa yang sama panaskan oven dan acuan( sapukan minyak sekali). 



Bila dah panas masukkan bahan tadi ke dalam acuan dan bakar dalam 30 minit suhu 180c menggunakan api atas dan bawah bergantung kepada oven masing2. 

Bila masak keluarkan..biarkan sejuk sedikit baru keluarkan dari acuan.Siap. ikutnya dengan resipi ni saya dapat 3 biji Menganang dengan acuan saiz no. 1.

 Selamat Mencuba.

sumber:Muliadi Ramli

Catat Ulasan

0 Ulasan