RESEPI ROTI KUKUS DAN TIPS MENGUKUS ROTI SUPAYA NAMPAK CANTIK
Rasanya ramai peminat roti disini.
Bagi yang ingin mecuba memmbuatnya sendiri anda boleh cuba resepi dibawah ini.
Bahan yang diperlukan:
1. 500gm Tepung roti/tepung gandum pon boleh.
2. 120gm gula kaster/gula halus
3. 300ml susu segar (akak guna susu anak jek)
4. 2 tsp yis segera
5. Minyak jagung/minyak sayur 100 ml
Cara-cara membuatnya:
1.campurkan tepung,gula,yis dan susu segar dalam bekas..kecuali minyak masak.
2.uli sampai doh tak melekat di tangan...
(Adunan memang macam lembik sikit,tapi teruskan uli sampai doh cantik)
3. Rehatkan doh selama 30 minit @ sehingga naik 2 kali ganda.
4.setelah itu,tumbok doh bagi mengeluarkan angin...dan tambah bahan terakhir iaitu minyak masak...
5.uli lagi sampai dok betul2 elastik taw....lagi lama lagi elastik doh tu....
6.Terus bahagikan kepada 2 bahagian dan di bentukkan ikut acuan roti
(Akak guna tapawe jer sebab tak ade bekas roti tu)
7.Jangan lupa sapu minyak makan dikeliling bekas roti tu,dan letak kertas minyak ok...Biar adunan naik 2 kali ganda...
8.Boleh la di kukus selama 30 minit @ sehingga masak...
9.sedap di makan bersama kaya @ kuah kari
TIP UNTUK KUKUS ROTI NI SUPAYA CANTIK
1.Kukus roti bila pengukus betul2 panas.
2.jangan kukus dengan api yang perlahan,sebab bila api perlahan wap tu tak cukup untuk mengembangkan roti ke tahap maksimum...
Guna api sederhana sahaja.
3.bila roti dah masak,jangan terus buka penutup pengukus tu....tutup api dan biarkan seketika selama 15 minit...Tujuan nyer adalah untuk mengelakkan roti kukus ni berkedut.
4.pastikan penutup pengukus ditutup dengan kain ye
5.Pastikan roti sudah sejuk baru la di potong...
6.Boleh la di makan bersama kaya @ kuah kari
Selamat Mencuba....
Kredit : noah asfa
Rasanya ramai peminat roti disini.
Bagi yang ingin mecuba memmbuatnya sendiri anda boleh cuba resepi dibawah ini.
Bahan yang diperlukan:
1. 500gm Tepung roti/tepung gandum pon boleh.
2. 120gm gula kaster/gula halus
3. 300ml susu segar (akak guna susu anak jek)
4. 2 tsp yis segera
5. Minyak jagung/minyak sayur 100 ml
Cara-cara membuatnya:
1.campurkan tepung,gula,yis dan susu segar dalam bekas..kecuali minyak masak.
2.uli sampai doh tak melekat di tangan...
(Adunan memang macam lembik sikit,tapi teruskan uli sampai doh cantik)
3. Rehatkan doh selama 30 minit @ sehingga naik 2 kali ganda.
4.setelah itu,tumbok doh bagi mengeluarkan angin...dan tambah bahan terakhir iaitu minyak masak...
5.uli lagi sampai dok betul2 elastik taw....lagi lama lagi elastik doh tu....
6.Terus bahagikan kepada 2 bahagian dan di bentukkan ikut acuan roti
(Akak guna tapawe jer sebab tak ade bekas roti tu)
7.Jangan lupa sapu minyak makan dikeliling bekas roti tu,dan letak kertas minyak ok...Biar adunan naik 2 kali ganda...
8.Boleh la di kukus selama 30 minit @ sehingga masak...
9.sedap di makan bersama kaya @ kuah kari
TIP UNTUK KUKUS ROTI NI SUPAYA CANTIK
1.Kukus roti bila pengukus betul2 panas.
2.jangan kukus dengan api yang perlahan,sebab bila api perlahan wap tu tak cukup untuk mengembangkan roti ke tahap maksimum...
Guna api sederhana sahaja.
3.bila roti dah masak,jangan terus buka penutup pengukus tu....tutup api dan biarkan seketika selama 15 minit...Tujuan nyer adalah untuk mengelakkan roti kukus ni berkedut.
4.pastikan penutup pengukus ditutup dengan kain ye
5.Pastikan roti sudah sejuk baru la di potong...
6.Boleh la di makan bersama kaya @ kuah kari
Selamat Mencuba....
Kredit : noah asfa
0 Ulasan