Rahsia Jadikan Resepi Tapai Pulut Lebih Enak Bila Di Makan
Tapai pulut sejenis makanan warisan nenek moyang sejak zaman berzaman.Ianya juga dijadikan pemanis mulut dalam setiap majlis perkahwinan.
Bahan:
-1kg beras pulut (biasa anggaran -7cwn beras pulut)
Air bersih 7cwn
-1 keping ragi tapai (besar sekeping 20sen)
-Daun pisang secukunpnya utk membungkus
Cara2:
- basuh beras pulut hingga bersih seputih- putihnya
-toskan....
-sukat beras mengikut cawan...jika 7cwn beras maka 7 cawan air jgn lebih...*supaya masak cantik...
-masak beras pulut dalam rice cooker ..jangan bukak2 hingga keep warm....
-bila dah keep warm pindahkan beras pulut yg dh masak tu dlm bekas besar utk disejukkn..jgn tutup...biarkan diruang terbuka...tutup ngn tdg saji shj
...
-pastikan betul2 sejuk...
-apabila sejuk ...blend kering ragi tapai td hingga halus..kemudian gunakan penapis teh utk digoyang2kan atas beras pulut...
-siap bergoyang , ratakan ragi ngn beras pulut serata2nya dgn menggunakan senduk plastik...INGAT jgn guna sesekali kena tgn..pantang dia...sbb tgn kdg2.ade bakteria lain.
..
-siap gaul rata...sudukan tapai dlm daun pisang yg telah dipotong ikut saiz yg anda nak...bungkus la comei2 ye....selitkan lidi satay.....
-ok siap abes semua...tutup rapat2 bg dia dating ..tdo ...rehat...selama sehari smlm atau lebih..jgn ngendap2 biarkan je...simpan pd suhu biasa dlm almari seeloknya...jgn simpan dlm peti...jgn terkena suhu panas....
-setelah sehari semalam atau lebih boleh jenguk2 utk lihat kemenjadian tapai anda....
-tadaaaaa...bila dh jadi leh simpan dlm peti....
Selamat mencuba
sumber resepi:Resepi Dunia
Tapai pulut sejenis makanan warisan nenek moyang sejak zaman berzaman.Ianya juga dijadikan pemanis mulut dalam setiap majlis perkahwinan.
Bahan:
-1kg beras pulut (biasa anggaran -7cwn beras pulut)
Air bersih 7cwn
-1 keping ragi tapai (besar sekeping 20sen)
-Daun pisang secukunpnya utk membungkus
Cara2:
- basuh beras pulut hingga bersih seputih- putihnya
-toskan....
-sukat beras mengikut cawan...jika 7cwn beras maka 7 cawan air jgn lebih...*supaya masak cantik...
-masak beras pulut dalam rice cooker ..jangan bukak2 hingga keep warm....
-bila dah keep warm pindahkan beras pulut yg dh masak tu dlm bekas besar utk disejukkn..jgn tutup...biarkan diruang terbuka...tutup ngn tdg saji shj
...
-pastikan betul2 sejuk...
-apabila sejuk ...blend kering ragi tapai td hingga halus..kemudian gunakan penapis teh utk digoyang2kan atas beras pulut...
-siap bergoyang , ratakan ragi ngn beras pulut serata2nya dgn menggunakan senduk plastik...INGAT jgn guna sesekali kena tgn..pantang dia...sbb tgn kdg2.ade bakteria lain.
..
-siap gaul rata...sudukan tapai dlm daun pisang yg telah dipotong ikut saiz yg anda nak...bungkus la comei2 ye....selitkan lidi satay.....
-ok siap abes semua...tutup rapat2 bg dia dating ..tdo ...rehat...selama sehari smlm atau lebih..jgn ngendap2 biarkan je...simpan pd suhu biasa dlm almari seeloknya...jgn simpan dlm peti...jgn terkena suhu panas....
-setelah sehari semalam atau lebih boleh jenguk2 utk lihat kemenjadian tapai anda....
-tadaaaaa...bila dh jadi leh simpan dlm peti....
Selamat mencuba
sumber resepi:Resepi Dunia
0 Ulasan