Tips membakar Cupcakes supaya tak kecut
1. Pastikan bakar cupcake tu jarak-jarak, jangan rapat-rapat.
2. Pastikan masa pukul butter dan gula tu betul-betul kembang.
3. Masukkan telur sebiji-demi-sebiji dan sehingga sebati. Ingat jangan OVERBEAT. Haa
4.Kacau tepung dengan spatula atau mixer dengan speed paling minimum dan selama kurang seminit dengan lemah lembut.
6.Pastikan korang letak adunan tu ½ ataupun lebih sikit dalam cup tu.
7.Kalau korang rajin hentak satu persatu. Please rajinkan diri anda!
8. Suhu kena betul. Saya selalu gunakan 150-160oc selama 15-20 minit bergantung kepada oven ye.
9. Pastikan masa tengah bakar tu jangan bukak oven. JANGAN! Kalau bukak ketuk tangan dengan spatula plis!
10. Pastikan betul-betul masak okay cupcakes korang tu. Kalau boleh test sebiji dulu masuk untuk dapatkan suhu yang tepat dan sesuai.
11. Korang lupa number 5.
12. Sediakan air masak/sejuk kalau haus minum.
Itu dia Quick Tips today!
Persoalan dialu-alukan. Oh ini cara saya. Chef Celup@Youtube.
Persoalan dialu-alukan. Oh ini cara saya. Chef Celup@Youtube.
by Syahir Handsome.
0 Ulasan