MUSIM ASYURA TIBA LAGI,KALI INI RESEPI BUBUR ASYURA TERENGGANU JADI PILIHAN
ASYURA TERENGGANU....atau "SURE"
Musin asyura tiba lagi..seluruh masjid dan surau pasti meriah dengan bubur ayura untuk diagihkan kepada seluruh umat Islam.
4 cawan beras @ 1/2 kg
..seeloknya jangan guna beras lembut..nanti "sure" lambat pejal..
..rendam 2..3jam..untuk cepatkan beras masak
**kak pia tak rendam pun..nak cepat
4 ekor ikan selayang..saiz besar
..bakar/rebus..ambil isinya
1 cawan bawang merah..kisar
1/2 kg ubi kelede
..potong dadu
2 batang serai..kisar
2 ulas bawang putih..kisar
1/2 cawan rempah "sure"(asyura)
..boleh beli kat pasar
..kalau nak guna rempah gulai biasa boleh je..tapi tambah rempah masak
1 ekor ayam
..rebus ambil isinya sahaja
..supaya tak rasa hanyir ayam dalam bubur
2 tin kacang merah
..lebih kurang 400gm 1 tin
2 tin jagung
..lebih kurang 400gm 1 tin
1/2 cawan kerisik
1/2 kilo santan pekat
4 kerek gula nisan
..guna yang asli tak campur...yang nipis
Garam
Caranya
Masak beras macam nak buat bubur
Masak beras macam nak buat bubur
..jangan terlebih air..nanti lambat pejal
Masukkan ubi keledek
Masak sampai beras pecah2
Masukkan isi ikan..
Bila nampak dah pekat..masukkan bahan kisar dan rempah..kacau2 selalu
Bila dah mesra..masukkan isi ayam..kacang dan jagung..kacau lagi...sebati
Masukkan kerisik..santan..gula nisan..garam...
Masak sampai betul2 pekat..lebih kurang 3..4 jam la jugak..
Kacau2 selalu supaya tak berkerak
Bila dah betul2 pekat..masukkan dalam bekas dan sejukkan
...kalau tak betul2 pekat nanti "sure" x pejal bila sejuk
**bahan2 boleh tambah atau kurang ikut selera..
**boleh ganti daging dengan ayam
HIASAN..
Agar2 kosong..
Telor dadar
Sambal ikan..
...ikan selayang bakar..ambil isi dimasak dgn santan ..halia kisar..bawang merah kisar..garam..gula..masak smpai kering..
SUMBER:Sofea Omar
SUMBER:Sofea Omar
0 Ulasan