Resepi Kuih Cara Berlauk Daging Kisar Ramly Burger
Kuih Cara adalah kuih tradisi rakyat Terengganu.
Ianya juga juga kuih wajib ketika berbuka puasa
1. Bahan-bahan inti daging
• 100gm daging cincang ( saya pakai daging kisar ramly)
• 1/2 biji bawang holland dipotong dadu
• 3 ulas bawang putih dipotong dadu
• 1 sb rempah kari daging dibancuh dengan 3 sb air panas
• daun sup
• gula dan garam secukupnya
Cara-cara
• tumis bawang holland dan bawang putih sehingga naik bau. Kemudian masukkan rempah dan biar sehingga pecah minyak
• dah pecah minyak masukkan daging , daun sup , gula dan garam
• masak sehingga daging kering
• tumis bawang holland dan bawang putih sehingga naik bau. Kemudian masukkan rempah dan biar sehingga pecah minyak
• dah pecah minyak masukkan daging , daun sup , gula dan garam
• masak sehingga daging kering
2. Bahan-bahan untuk kuih cara
• 2 1/2 cawan tepung gandum
• 1 biji telur
• 1 cawan santan
• 1 cawan air
• 1 sb kunyit atau sedikit pewarna kuning
• garam
• 2 1/2 cawan tepung gandum
• 1 biji telur
• 1 cawan santan
• 1 cawan air
• 1 sb kunyit atau sedikit pewarna kuning
• garam
Cara-cara
• satukan semua bahan dan belender je..
• sapu minyak pada acuan dan panaskan atas api kecil
• bila acuan dah panas tuangkan adunan kuih cara
• kemudian letak daging , daun sup / daun bawang dan cili
• masak atas api kecil. Tutup acuan kuih tu ye., Cucuk lidi , kalau tak melekat dikira sudah masak
• satukan semua bahan dan belender je..
• sapu minyak pada acuan dan panaskan atas api kecil
• bila acuan dah panas tuangkan adunan kuih cara
• kemudian letak daging , daun sup / daun bawang dan cili
• masak atas api kecil. Tutup acuan kuih tu ye., Cucuk lidi , kalau tak melekat dikira sudah masak
kredit: norkhomariah norrohman
0 Ulasan