Resepi Paling Lengkap Nasi Kuning Gulai Ikan Tongkol Terengganu.
Resepi Lengkap Nasi kuning Terengganu
Nasi
Bahan-bahan:
-3 cawan beras ( beras Basmathi lgi elok)
-4 cawan air
-1/2 cawan susu cair
-1 sk garam
-2 helai daun pandan
-pewarna kuning
Bahan tumisan:
-2 sudu besar majerin
- 3 sekawan secukupnyer ( cengkih tak letak )
-bawang putih 2ulas
-1/2 inci halia
-3ulas bawang merah ( mayang semua )
Cara²
- panaskan marjerin masuk bhn tumisan + daun pandan
-dah naik bau...masuk beras..kacau skejap & masuk air + susu cair & pewarna ..perasakan...
Resepi gulai ikan tongkol
Bahan-bahan:
1 ekor ikan tongkol
( Bersihkan kukus dengan air biar tenggelam ikan sikit + asam keping + garam ( air nak guna masuk dalam gulai ye .. seeloknya ikan kukus sehari lebih awal ...)
-3 sb cili kering
-3 sudu besar -rempah gulai bunga rose *
-2 sb rempah masak bunga ros * ( jadikan paste )
-gula melaka @ gula putih
-garam
- kerisik 1-2sb
-cili padi
-santan kotak kecil
- 3 sekawan ( cengkih xletak ye )
Bahan kisar:
6 bji bawang merah
3 ulas bwg putih
2 cm halia
2 cm lengkuas
2cm kunyit hidup
Cara-cara
-panaskan minyak tumis cili kering & 4 sekawan .. terbit minyak masukkan bahan yang siap diblend ... Naik bau masukkan rempah yang dah dijadikan paste...tumis biar masak dan terbit minyak...
-masukkan santan + 3 cawan air ... Biar mendidih ...masukkan gula Melaka + kerisik ...
-masukkan ikan yg siap dikukus beserta air & asam keping ...biarkan reneh seketika... Perasakan dgn garam ..
-biarkan mendidih dan pecah minyak....siap
Acar timun
-timun 1 btg
-carrot potong mncis
-cili besar mayang
-bwg besar mayang
-garam + gula
-sedikit cuka
-jus limau kasturi
Cara-cara
-satukan cuka + garam + gula + jus limau....kacau sebati ..masukkan timun & carrot....
Sambal Lada
-cili besar merah
-cili padi hijau + merah
-garam + gula + jus limau
Cara-cara
-satukan & blend separa hancur....siap ..
kredit resepi:Norashikin
Resepi Lengkap Nasi kuning Terengganu
Nasi
Bahan-bahan:
-3 cawan beras ( beras Basmathi lgi elok)
-4 cawan air
-1/2 cawan susu cair
-1 sk garam
-2 helai daun pandan
-pewarna kuning
Bahan tumisan:
-2 sudu besar majerin
- 3 sekawan secukupnyer ( cengkih tak letak )
-bawang putih 2ulas
-1/2 inci halia
-3ulas bawang merah ( mayang semua )
Cara²
- panaskan marjerin masuk bhn tumisan + daun pandan
-dah naik bau...masuk beras..kacau skejap & masuk air + susu cair & pewarna ..perasakan...
Resepi gulai ikan tongkol
Bahan-bahan:
1 ekor ikan tongkol
( Bersihkan kukus dengan air biar tenggelam ikan sikit + asam keping + garam ( air nak guna masuk dalam gulai ye .. seeloknya ikan kukus sehari lebih awal ...)
-3 sb cili kering
-3 sudu besar -rempah gulai bunga rose *
-2 sb rempah masak bunga ros * ( jadikan paste )
-gula melaka @ gula putih
-garam
- kerisik 1-2sb
-cili padi
-santan kotak kecil
- 3 sekawan ( cengkih xletak ye )
Bahan kisar:
6 bji bawang merah
3 ulas bwg putih
2 cm halia
2 cm lengkuas
2cm kunyit hidup
Cara-cara
-panaskan minyak tumis cili kering & 4 sekawan .. terbit minyak masukkan bahan yang siap diblend ... Naik bau masukkan rempah yang dah dijadikan paste...tumis biar masak dan terbit minyak...
-masukkan santan + 3 cawan air ... Biar mendidih ...masukkan gula Melaka + kerisik ...
-masukkan ikan yg siap dikukus beserta air & asam keping ...biarkan reneh seketika... Perasakan dgn garam ..
-biarkan mendidih dan pecah minyak....siap
Acar timun
-timun 1 btg
-carrot potong mncis
-cili besar mayang
-bwg besar mayang
-garam + gula
-sedikit cuka
-jus limau kasturi
Cara-cara
-satukan cuka + garam + gula + jus limau....kacau sebati ..masukkan timun & carrot....
Sambal Lada
-cili besar merah
-cili padi hijau + merah
-garam + gula + jus limau
Cara-cara
-satukan & blend separa hancur....siap ..
kredit resepi:Norashikin
0 Ulasan