Kerabu Bunga Kantan,Di Makan Begitu Saja Pun Sedap
10 kuntum bunga kantan | dimayang halus
2 batang serai | dimayang halus
2 ulas bawang merah | ditumbuk
30gm halia | ditumbuk
10 biji lada hitam | ditumbuk
20gm udang kering | ditumbuk
½ biji kelapa parut
2 sudu makan gula
Garam secukup rasa
Air asam jawa secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Masukkan bunga kantan dan serai ke dalam sebuah bekas.
2. Selepas itu masukkan bahan-bahan yang telah ditumbuk tadi.
3. Masukkan kelapa parut, air asam jawa, gula dan garam secukup rasa. Gaulkan kesemuanya hingga sebati.
4. Sedia dihidangkan.
sumber:Majalah rasa
— dengan Norsiah Hj Mahmud.
10 kuntum bunga kantan | dimayang halus
2 batang serai | dimayang halus
2 ulas bawang merah | ditumbuk
30gm halia | ditumbuk
10 biji lada hitam | ditumbuk
20gm udang kering | ditumbuk
½ biji kelapa parut
2 sudu makan gula
Garam secukup rasa
Air asam jawa secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Masukkan bunga kantan dan serai ke dalam sebuah bekas.
2. Selepas itu masukkan bahan-bahan yang telah ditumbuk tadi.
3. Masukkan kelapa parut, air asam jawa, gula dan garam secukup rasa. Gaulkan kesemuanya hingga sebati.
4. Sedia dihidangkan.
sumber:Majalah rasa
0 Ulasan