Resepi Rempah Perapan Kambing,Ayam,Daging,Perap Satay Pun Boleh
Ada ni haa nina baru settle masak rencah@perapan nak buat stok untuk masuk peti nanti nak guna senang..
harum semerbak bau wangi nina buat satay pun guna rencah yang ni..*Rempah Perapan Kambing@Ayam@Daging*
-bawang merah 5-7ulas
-bawang putih 5ulas
-halia 2inci
-serai 4batang
-jintan manis 1sudu kecil
-sedikit lada hitam
-cili giling 3sudu besar
-rempah kari adabi 1paket kecil
-asam keping 1keping
-daun pandan sehelai simpul
-gula melaka(guna gula melaka kaler lagi cantik)
*nak guna gula biasa pun boleh je
-garam
-minyak untuk menumis
-bawang putih 5ulas
-halia 2inci
-serai 4batang
-jintan manis 1sudu kecil
-sedikit lada hitam
-cili giling 3sudu besar
-rempah kari adabi 1paket kecil
-asam keping 1keping
-daun pandan sehelai simpul
-gula melaka(guna gula melaka kaler lagi cantik)
*nak guna gula biasa pun boleh je
-garam
-minyak untuk menumis
*kisar bawang merah,bawang putih,serai,halia,jintan lada hitam
hingga halus
*tumis bahan kisar sekejap masukkan serbuk kari,cili giling,daun pandan
asam keping perasakan gula garam
*nina suka buat manis2 sikit lagi sedap
*masak hingga pecah minyak@agak pekat*dah suam2 sikit boleh perap daging@ayam@kambing
*perap 1@2jam lagi lama perap lagi sedap
*sukatan yang ni boleh guna untuk perap 2ekor ayam tu pun ada lebih lagi nak buat banyak boleh gandakan
hingga halus
*tumis bahan kisar sekejap masukkan serbuk kari,cili giling,daun pandan
asam keping perasakan gula garam
*nina suka buat manis2 sikit lagi sedap
*masak hingga pecah minyak@agak pekat*dah suam2 sikit boleh perap daging@ayam@kambing
*perap 1@2jam lagi lama perap lagi sedap
*sukatan yang ni boleh guna untuk perap 2ekor ayam tu pun ada lebih lagi nak buat banyak boleh gandakan
Kredit Resepi : raja amanina
0 Ulasan