Resepi Rendang Udang Enak Di Makan Bersama Lemang
8 biji bawang merah
8 ulas bawang putih
10 tangkai cili kering direbus
2 batang serai
4 inci kunyit hidup
1/2 cawan minyak masak
1. Panaskan kuali, tumis bahan kisar sehingga naik bau.
2. Masukkan santan, daun limau purut dan daun kunyit
3. Perasakan dengan ajinomoto, garam dan gula melaka/gula merah
4. Masukkan kerisik, masak sehingga sedikit kering
5. Masukkan udang, kacau sehingga udang masak dan kuah sedikit kering
6. Sedia untuk dihidang
Anggaran 8 - 10 orang
Sumber: Ajinomoto Malaysia
Bahan-bahan:
1 cawan santan
2 helai daun limau purut
2 helai daun kunyit diikat
1 sudu kecil ajinomoto
4 sudu kecil garam
25gm gula melaka diparut
4 sudu besar kerisik
30 ekor udang putih
1 sudu makan gula pasir(utk mengurangkan pedas kalau suka pedas tak perlu bubuh
1 cawan santan
2 helai daun limau purut
2 helai daun kunyit diikat
1 sudu kecil ajinomoto
4 sudu kecil garam
25gm gula melaka diparut
4 sudu besar kerisik
30 ekor udang putih
1 sudu makan gula pasir(utk mengurangkan pedas kalau suka pedas tak perlu bubuh
Bahan-bahan yang dikisar
8 biji bawang merah
8 ulas bawang putih
10 tangkai cili kering direbus
2 inci halia
2 inci lengkuas
2 batang serai
4 inci kunyit hidup
1/2 cawan minyak masak
Cara menyediakan
1. Panaskan kuali, tumis bahan kisar sehingga naik bau.
2. Masukkan santan, daun limau purut dan daun kunyit
3. Perasakan dengan ajinomoto, garam dan gula melaka/gula merah
4. Masukkan kerisik, masak sehingga sedikit kering
5. Masukkan udang, kacau sehingga udang masak dan kuah sedikit kering
6. Sedia untuk dihidang
Anggaran 8 - 10 orang
Sumber: Ajinomoto Malaysia
0 Ulasan