Wadai Kipeng Makanan Tradisi Orang Banjar
Bahan A (doh)
2 cawan tepung pulut
1 sudu teh air kapur
1/2 sudu teh garam
Air secukupnya
Bahan B (Kuah)
6 sudu besar gula merah
4 sudu besar gula pasir
1/2 ketul gula melaka
1 helai daun pandan (disimpul)
Air secukupnya
1 cawan santan kelapa
Secubit garam
Durian (penambah rasa)
Caranya:
1. Masukkan tepung pulut bersama garam ke dalam mangkuk.
2. Masukkan sedikit demi sedikit air.
3. Adun hingga jadi doh yang tak melekat.
4. Bulatkan kecik-kecik dan tekan guna jari agar leper.
Untuk kuah:
1. Masukkan santan, garam, gula merah,gula melaka.
2. Kacau hingga gula hancur. Gunakan api sederhana.
3. Masukkan daun pandan dan adunan yang telah dileperkan tadi.
4. Kacau perlahan. Masukan durian jika ada. Kacau perlahan. Kepingan yang timbul menandakan sudah masak.
5. Sedia untuk dihidang
Bahan A (doh)
2 cawan tepung pulut
1 sudu teh air kapur
1/2 sudu teh garam
Air secukupnya
Bahan B (Kuah)
6 sudu besar gula merah
4 sudu besar gula pasir
1/2 ketul gula melaka
1 helai daun pandan (disimpul)
Air secukupnya
1 cawan santan kelapa
Secubit garam
Durian (penambah rasa)
Caranya:
1. Masukkan tepung pulut bersama garam ke dalam mangkuk.
2. Masukkan sedikit demi sedikit air.
3. Adun hingga jadi doh yang tak melekat.
4. Bulatkan kecik-kecik dan tekan guna jari agar leper.
Untuk kuah:
1. Masukkan santan, garam, gula merah,gula melaka.
2. Kacau hingga gula hancur. Gunakan api sederhana.
3. Masukkan daun pandan dan adunan yang telah dileperkan tadi.
4. Kacau perlahan. Masukan durian jika ada. Kacau perlahan. Kepingan yang timbul menandakan sudah masak.
5. Sedia untuk dihidang
0 Ulasan