SUKATAN NASI LEMAK YANG BETUL UNTUK NEWBIE ,BOLEH HIDANG UNTUK MAK MERTUA

SUKATAN NASI LEMAK YANG BETUL UNTUK NEWBIE ,BOLEH HIDANG UNTUK MAK MERTUA

Ramaikan yang ada masalah masak nasi lemak tak menjadi. Kadang tu jadi mentah dan lembik. Malu nak hidang dekat mertua hik hik.
So pagi ni KakVee share cara mudah untuk korang yang tak reti nak masak nasi lemak guna sukatan yang betul.
Bahan bahan:
Beras 2 gelas
Air 1 1/2 gelas
Santan 1 1/2 gelas
Garam (secubit pon ok)
Bawang merah ( 1 @ 2 ulas)
Bawang putih ( 1 ulas)
Halia ( sebesar ibu jari kaki)
Halba (ikut suka nak masuk ke tidak)
Daun Pandan
Cara caranya:
Untuk mudahkan korang faham KakVee guna sukatan dua gelas beras shj. Klu nak masak lebih korang gandakan jer sukatan tu.
 Firstly guna sukatan gelas yang korang cedok nak masak nasi tu. Ikut lah saiz apa pun janji GUNA SUKATAN YANG SAMA untuk sukat air dan santan.

 Cuci beras bersih bersih.
 Masukkan air 1 1/2 gelas.
 Masukkan santan 1 1/2 gelas.
 Masukkan daun pandan.
 Garam secubit.
 Hirisan bawang merah, putih dan halia
* Kacau sebati dan masak.

P/S: Masa nasi nak hampir masak jangan lupa kacau sikit nak bagi santan rata dan tak berkumpul. Kacau sekali jer tau.
Rujuk gambar ye untuk mudah paham.
Selamat mencuba. Dialu alukan #SHARE dekat kawan kawan korang yang baru nak belajar masak 
#Boleh_guna_apa_apa_jenis_gelas
Kredit - KAKVEE 2018

Catat Ulasan

0 Ulasan