RESEPI PAJERI REBUNG MADU
Bahan-bahan
Rebung madu (yang dah siap diproses)
4 sudu besar kari daging baba’s
½ sudu serbuk ketumbar
½ sudu serbuk jintan manis
4 sudu besar cili kisar
1 liter santan
400 ml pati santan
4 sudu kerisik
1 keping asam gelugor
Garam dan gula secukup rasa (nak sedap guna gula gerek)
Bahan Kisar Halus
8 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci kunyit hidup
1 inci halia
1 batang serai dihiris
½ inci lengkuas
Bahan-Bahan Tumis
Setengah cawan minyak
5 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
3 tangkai daun kari
1 batang kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
Cara-cara Membuatnya
Memula panaskan minyak. Lepas tu tumiskan segala-mala bahan tumis tadi. Jangan sampai hangus, kena perati api sentiasa. Guna api sederhana.
Bila bawang dah perang dan wangi, masukkan pulak cili kisar. Tumis sampai pecah minyak and cili masak. Masa ni api pon kena kecik jugak. Nak masak pajeri sedap, kena sabar skek ok? Jaga api. Tu la rahsia masakan yang sedap .
Sementara cili masak, korang bancuh serbuk kari dengan serbuk jintan manis, serbuk jintan putih and bahan yang dikisar halus tu.
Masukkan rempah yang dibancuh kedalam periuk. Tunggu sampai rempah garing and pecah minyak. Masa ni bau dia pon memang dah mengundang
Lepas tu masukkan santan cair dan air jika perlu
Masukkan rebung yang dah siap diproses tadi.
Masukkan asam gelugor
Tuang pati santan
Masukkan kerisik (ni untuk memekatkan kuah)
Perasakan dengan garam dan gula
Biarkan mendidih. Guna api sederhana/kecik
Lagi lama masak, lagi sedap. Makesure selalu kacau sebab nanti hangit dekat bawah
Sedia dihidang!
Bahan-bahan
Rebung madu (yang dah siap diproses)
4 sudu besar kari daging baba’s
½ sudu serbuk ketumbar
½ sudu serbuk jintan manis
4 sudu besar cili kisar
1 liter santan
400 ml pati santan
4 sudu kerisik
1 keping asam gelugor
Garam dan gula secukup rasa (nak sedap guna gula gerek)
Bahan Kisar Halus
8 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci kunyit hidup
1 inci halia
1 batang serai dihiris
½ inci lengkuas
Bahan-Bahan Tumis
Setengah cawan minyak
5 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
3 tangkai daun kari
1 batang kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
Cara-cara Membuatnya
Memula panaskan minyak. Lepas tu tumiskan segala-mala bahan tumis tadi. Jangan sampai hangus, kena perati api sentiasa. Guna api sederhana.
Bila bawang dah perang dan wangi, masukkan pulak cili kisar. Tumis sampai pecah minyak and cili masak. Masa ni api pon kena kecik jugak. Nak masak pajeri sedap, kena sabar skek ok? Jaga api. Tu la rahsia masakan yang sedap .
Sementara cili masak, korang bancuh serbuk kari dengan serbuk jintan manis, serbuk jintan putih and bahan yang dikisar halus tu.
Masukkan rempah yang dibancuh kedalam periuk. Tunggu sampai rempah garing and pecah minyak. Masa ni bau dia pon memang dah mengundang
Lepas tu masukkan santan cair dan air jika perlu
Masukkan rebung yang dah siap diproses tadi.
Masukkan asam gelugor
Tuang pati santan
Masukkan kerisik (ni untuk memekatkan kuah)
Perasakan dengan garam dan gula
Biarkan mendidih. Guna api sederhana/kecik
Lagi lama masak, lagi sedap. Makesure selalu kacau sebab nanti hangit dekat bawah
Sedia dihidang!
0 Ulasan