Ikan merah stim kuahnya tom yam putih

Ikan merah stim berkuah tom yam putih


Bahan-bahan utama:


3 keping besar ikan merah
5 batang serai - di ketuk
1 biji bawang holland- di potong kasar
5 ulas bawang putih - di cincang halus
3 keping hirisan lengkuas
1 inci halia - dihiris nipis
5 helai daun limau - dikoyak2an
9 biji cili api - diketuk
Sebiji tomato - di potong wedges
Sedikit hirisan daun ketumbar

Bahan perasa kuah:

7 biji limau kasturi - diperah & diambil airnya( kalau suka lebih masam boleh lebihkan)
2 sudu besar sos ikan
4 sudu besar susu cair
Air 2 cawan
Garam & gula & aji secukup rasa..

Cara..

Satu kan semua bahan2 perasa kuah dalam mangkuk.. Kacau sebati..rasa..
Kalau dah sesuai rasa boleh start kukus..

Sediakan kukusan..
Masukkan kesemua bahan2 utama berserta bahan2 perasa kuah dalam bekas kukusan..

Kukus selama 20 -30minit.


sumber:Adnilsam Apat

Catat Ulasan

0 Ulasan