Kuih tradisi Pahang ...
Kuih pena..
Kuih pena..
RESEPI KUIH PENA PAHANG
Utk yg putih tu
2 cwn tpg pulut
(Bancuh dngn air biase buat bentuk yg kite suka)
2 cwn tpg pulut
(Bancuh dngn air biase buat bentuk yg kite suka)
UTK YG HIJAU
4cwn santan pekat
1cwn air pandan(blende 7 helai daun pandan)
Sedikit pewarna hijau
3sdb tpg beras
3sdb tpg gandum
3/4 cwn gula pasir
Secubit garam
(Campur semua bhn gaul sebati masak sekejap atas api smpi sedikit pekat)
4cwn santan pekat
1cwn air pandan(blende 7 helai daun pandan)
Sedikit pewarna hijau
3sdb tpg beras
3sdb tpg gandum
3/4 cwn gula pasir
Secubit garam
(Campur semua bhn gaul sebati masak sekejap atas api smpi sedikit pekat)
Bawang rose mayang
Utk tabur atas kuih sblm kukus
Utk tabur atas kuih sblm kukus
Cara2
Layur daun pisang alas kan dlm piring besi@loyang
Susun adunan tpg pulut..
Curah adunan hijau pandan
Taburkan bawang
Kukus 10-15 minit
Siapp ....
Layur daun pisang alas kan dlm piring besi@loyang
Susun adunan tpg pulut..
Curah adunan hijau pandan
Taburkan bawang
Kukus 10-15 minit
Siapp ....
Kuih ni begegar2 mkn guna sudu..
Klo suka keras tambah tpg sikit lg pandai2 ejas ye.
Klo suka keras tambah tpg sikit lg pandai2 ejas ye.
0 Ulasan