Anak-anak cakap Satay Cina paling sedap.Jom Buat!!

Anak-anak cakap Satay Cina paling sedap.Jom Buat!!

Setelah sekian lama mencipta resepi Char Siew Ayam... Akhirnya berjaya membuat 90% rasa yang sama dengan original resipi cina... 

Resipi original cina ada terdpt satu bahan yang tak halal akhirnya saya berjaya gantikan dengan cuka putih Rasanya tak lari dari rasa yg original.. 

Alhamdulillah... Nampak gaya boleh saya berniaga dihujung minggu untuk tabung anak2...

Dihidangkan dgn sos char siew yg lemak manis masin...

Anak2 cakap satay paling sedapppp...
1. Ayam isi fillet yg seketul panjang2 selalu ada jual kat giant & tesco... Isi ayam ni lembut dan sedap dari isi dada ayam.

2. Dapatkan madu yg gelap warna dari yg perang muda.. Saya guna brand CED pure honey yg ada logo halal...
3. Sedikit cuka putih, penganti arak yg cina biasa gunakan...
4. Sedikit minyak bijan utk bagi bau wangi...
5. Sedikit kicap cair utk mengantikan garam
6. Sedikit kicap hitam manis, untuk mengelapkan warna ayam.. Saya guna brand jalen..
7. Sedikit jus halia.. Jangan banyak nanti jadi pahit...

8. Sedikit bawang putih yg hitam yg ada jual kat tesco, tumbuk lumat...
9. Sedikit taucu hancur...
10. Sedikit lada sulah putih...
11. Sedikit gula utk memberikan manis pd ayam..
13. Beberapa titik pewarna merah..
12. Sedikit serbuk lima rempah...

Semua bahan dia gaulkan pd ayam dan biar perapkan selama bbrp jam... Sbb guna isi ayam yg lembut jadi x perlu perapkan semlman... Cucuk lidi dan bakarkan...


Sos char siew pulak.. 

1. Lebihan sos dari perapan ayam tadi, campurkan dengan air sedikit cukup utk sos satay tadi, tambahkan sedikit madu lg, garam sedikit dan kicap manis.. Renehkan dan masukkan sedikit air tepung jagung utk pekatkan sosnya... Tapiskan utk dpt sos yg jernih dan bersih...
Tadaaa dah boleh hidangkan...

Kredit Resepi ini kpd mary teo lee

Catat Ulasan

0 Ulasan