Empat Menu Telur Rebus Yang Buat Anda Tak Perlukan Lauk Lain
majalah Rasa
KURMA TELUR
BAHAN-BAHAN:
- 5 biji telur- rebus & kupas kulit
- 150gm rempah kurma - bancuh dengan air
- 1 labu bawang besar -belah 6
- 1 biji cili merah -belah dua
- 1 biji kentang -belah 4
- 500ml santan
- 3 ulas bawang merah -kisar
- 2 ulas bawang putih -kisar
- 1 kuntum bunga lawang
- 1 batang kulit kayu manis
- Garam secukupnya
- Minyak masak secukupnya
CARA MEMASAK:
- Panaskan minyak di dalam kuali. Tumis bunga lawang, kulit kayu manis dan bawang yang telah dikisar tadi. Biarkan ia garing seketika.
- Masukkan pes rempah kurma bersama kentang, kacau sebati.
- Masukkan santan dan biarkan ia mereneh hingga kentang empuk.
- Kemudian masukkan hirisan cili merah, bawang yang telah dibelah, kacau dan biar mendidih seketika.
- Masukkan telur, kacau seketika dan tutup api.
- Angkat dan sedia dihidangkan.
TELUR SAMBAL BANJAR
BAHAN-BAHAN:
- 5 biji telur rebus
- 1 biji terung -belah 4
- 50gm cili padi -kisar
- 1 labu bawang besar -kisar
- 100gm ikan bilis -tumbuk kasar
- Gula dan garam secukupnya
- Minyak masak secukupnya
CARA MEMASAK:
- Panaskan minyak di dalam kuali, goreng telur yang direbus tadi sekejap bersama terung dengan api yang perlahan. Biarkan hingga terung layu dan ketepikan.
- Menggunakan minyak yang sama, tumis semua bahan kisar di atas hingga garing. Masukkan ikan bilis dam gaul sebati.
- Kemudian masukkan gula dan garam secukupnya. Gaul sekata.
- Tutup api dan tuangkan bahan tumisan tadi ke atas telur dan terung yang telah digoreng terlebih dahulu.
TELUR SAMBAL BALADO
BAHAN-BAHAN:
- 5 biji telur ayam -rebus, kupas kulit dan goreng sekejap
- 200gm bawang besar -mayang
- 10 biji cili merah -kisar
- 30gm cili padi -kisar
- 10gm belacan -kisar
- 1 keping asam gelugur
- 10gm garam
- 14gm gula
- Minyak untuk menumis secukupnya
CARA MEMASAK:
- Panaskan minyak di dalam kuali dan tumis bahan-bahan yang telah dikisar hingga garing.
- Masukkan bawang besar yang telah dimayang dan asam gelugur. Kemudian masukkan telur dan gaul sekata.
- Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.
- Angkat dan sedia dinikmati.
KARI TELUR
BAHAN-BAHAN:
- 5 biji telur -rebus
- 150gm rempah kari -bancuh dengan air
- 5 tangkai cili kering
- 3 ulas bawang merah -kisar
- 2 ulas bawang putih -kisar
- 2 biji terung bulat -belah empat
- 1 tangkai daun kari
- 375gm santan
- Garam secukupnya
- Minyak masak secukupnya
CARA MEMASAK:
- Panaskan minyak di dalam periuk, tumis bawang putih dan bawang merah kisar bersama daun kari. Biar hingga naik bau.
- Masukkan pes rempah kari dan kacau hingga sekata.
- Masukkan terung dan masak hingga terung layu.
- Kemudian masukkan santan dan perasakan dengan garam secukup rasa.
- Masukkan telur dan biarkan mendidih.
- Tutup api dan sedia dinikmati.
0 Ulasan