Resepi Biskut Kelapa Legenda Yang Macam Mak Buat

 Resepi Biskut Kelapa Legenda Yang Macam Mak Buat

Nostalgia sungguh biskut ni

Bahan²

250gm mentega

80gm Tepung jagung - diayak

250gm Tepung naik sendiri - diayak

80gm kelapa kering - kisar halus

120gm Gula kastor

2 biji Kuning telur

Kelapa kering - kasar

Telur putih


Cara²

Mentega dan gula dipukul sehingga sebati kemudian masukkan kuning telur, pukul hingga sebati

Masukkan kelapa kering yang dikisar, tepung jagung dan tepung gandum dikacau sehingga menjadi doh yang lembut. Tambahkan sedikit tepung jika doh agak lembik.

Biarkan doh seketika dalam 15 minit dan kemudian letak doh diatas papan canai dan leperkan, terapkan mengikut acuan dan letakkan diatas loyang.

Sapu bahagian atas dengan  putih telur dan taburkan dengan kelapa kering dan dibakar pada suhu 160°C selama 20 minit dan sehingga masak.

Sumber Tak Dapat Dikenalpasti

Catat Ulasan

0 Ulasan