Wow!!..,.Biskut butang

Biskut butang..

3/4 cwn gula icing (asal 1 cwn. Manis sgt)
1 cwn planta
2 1/2 cwn tpg gandum.
1/2 cwn tpg jagung
1 ct vanila
Sedikit kacang tanah yg dsangai hingga rapuh. Buang kulit taw!!
1cb. Susu tepung(kalau suka).

Cara:
1. Boleh guna mixer atau senduk kayu. Kacau plata. Gula hingga kembang. Masukkan vanila n susu tepung n terus kacau sebati.
2. Tepung gandum n jagung elok guna yg sangai dulu n sejukkan secukupnya.
Masuk tepung sikit2 gaul uli jadikan doh n boleh d kepal. (Kalau doh mcm relai atau kering sikit boleh tambah planta. 

Tambah Sikit2 saja)3. Ambik sikit doh tu letak kacang tanah. Kejapkn doh n kacang baru la gentel bulat2 . Buat kecik2 ja baru
comelll.4. Letak saja dlm acuan tu. JANGAN TEKAN!! 
Kalau hangpa tekan jenuh la nk korek satg 
5. Dh siap letak semua atas tray n bakar api atas bawah sampai nmpak perang sikit2. 
Oven mokcik ni oven gas. Suhu 160-170. Ikut la oven masing2.


Slmt mencuba. Resepi dari aruah bonda
Slmt mencuba... Salah dan silap harap maaf. Resepi bljr dari aruah mak dulu . Dia xpndai baca n tulis. Tapi ingatan dia cukup kuat. Nak bljaq ambik kertas n pen duduk depan dia n salin apa yg mak cakap. 

kredit resepi Makteh NourAin
Moga ibuku dtempatkn bersama para solihin. Aamiin..

Catat Ulasan

12 Ulasan

  1. Balasan
    1. banyak..boleh cari dikedai2 jual barang2 buat kek

      Padam
    2. Saya ade cri di kdai Yummie Bakery bangi tp xda. Sye cari lg nnti. Tq..

      Padam
    3. Dah 4 bakery saye p cari xdak jgk. Yang ada 3.5 cm shell tart punya acuan ja pling kecil.

      Padam
    4. aenzainal..apakata cari dalam Lazada
      banyak acuan dlm tu

      Padam
  2. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  3. Saat paling kecewa buat biskut ni. lepas siap bakar n nk keluarkan dari bekas tu kena baling. malangnya biskut pecah. kikiki. kt kg sy panggil biskut nesgoli

    BalasPadam
    Balasan
    1. owh..dulu pun akak pernah jd mcm ni,tapi mak bagi tips,dia kata kalau buat biskut jgn amik putih telur,guna kuning sja

      Padam
  4. Terima kasih...saya share ye...suami saya memang suka biskut ni...semenjak ibunya meninggal...tak pernah dia dpt mkn kuih ni lg..

    BalasPadam
  5. Terima kasih kongsi resepi ni...mengimbau kenangan lama, Moga Allah merahmati puan. Aamiin...

    BalasPadam