Chef Tunjuk Cara Buat Bubur Nasi Lemak Kari Daging

Chef Tunjuk Cara Buat Bubur Nasi Lemak Kari Daging
Bubur Nasi Lemak Kari Daging. Beef Curry Porridge. Bon Appetit.

Bahan2nya

300gm daging cincang
2 cawan/leng beras
4 mangkuk air - cukup untuk buat bubur nasi
1 biji bawang besar - di potong dadu / kisar
2 ulas bawang putih - di hiris / kisar
1 inci halia - di hiris / kisar / titik
2 biji ubi kentang - di potong dadu kecil
1 batang lobak merah - potong dadu kecil
1/2 mangkuk kacang tanah, di buang kulit
200ml santan - kotak kecil
2 sudu teh rempah kari / biryani
2 tangkai daun sup - dipotong kasar2
2 sudu besar bawang goreng - untuk hiasan
2 biji telur - digoreng untuk hiasan
1 batang cili hijau
1 batang cili merah
Garam secukup rasa
1 sudu besar - Minyak masak


Cara2nya.
Panaskan minyak diperiok yang agak besar. Masukan bahan2 dikisar, bawang besar, putih, halia dan daging cincang. 

Goreng sementara hingga bawang mula lembut dan daging nya 3/4 suku masak. 

Tuangkan beras dan air 4 mangkuk. Letakan garam secukup nya. Bila air mendidih letakan kacang, ubi kentang dan lobak merah. Biarkan beras masak dan menjadi bubur. 

Tuangkan air lagi jika perlu kalau bubur menjadi kering. Bila membuat bubur ini boleh letakan rempah kari atau biryani daging.

 Gaulkan rata2 hingga sebati. Biarkan ia masak, kacau buburnya seketika supaya tidak melekat diperiok. Rasa bubur-nya.

Untuk hiasan bubur nya
2 biji telur dibuat dadar tipis, dihiris serong, Cili hijau dan merah dihiris2. Untuk taburan di atas bubur nya bersama daun sup dan bawang merah goreng.

kredit resepi:Chef Papajoh

Catat Ulasan

0 Ulasan