Lemak Cili Api Telor Itik Kundang Muda Berserta Peria,Masakkan Ori Negeri Sembilan

 Lemak Cili Api Telor Itik Kundang Muda Berserta Peria,Masakkan ori Negeri Sembilan


- masakkan ori Negeri Sembilan


Kita lihat bahan-bahannya:

1. 1 biji kelapa parut..

2. Cili api,kunyit hidup dtumbuk..

3. 1 btg Serai ketuk²..

4. Telor itik..

5. Kundang muda & peria,asam keping 1


Cara memasaknya:

Perah kelapa masukkn santan kedlm kuali,masukkn cili yg dtumbuk bersama serai,serai tu utk bagi kuah wangi hilang² bau hanyir telor je pesan arwah mk..masak sehingga kuah pekat dan permukaan santan kelihatan licin pastikan sentiasa dikacau utk elak santan brketol².

kemudian masukkan asam keping, kundang&peria dlm bbpe minit,slowkan api..pecah telor itik sebijik demi sebijik,agk² telor putih dh kelihatan warnanya naik,besarkn api dapur dlm sederhana.

kacau santai² je tepi kuali tu,xperlu kacau trlalu kuat,dan xperlu trbalikkn telur.

biarkn bbpe minit padam api, utk masak telor itik xperlu lama² ye nt keras putihnya xsedap.

biar lembut² & kuningnya separa cair baru sedap, selamat mencuba semua.

Kredit Resepi : suisan aliezsha

Catat Ulasan

0 Ulasan