Dah Lama Tak Makan,Kita Buat Apam Telur @ Apam Lambung
Lama dok buat Apam Telur ni...sedap jugak lama dok makan ni...
Apam Telur @ Apam Lambung...
Resipi Apam Telur
1. Tepung beras 3 cwn
2. Tepung ubi 3 sb
3. Yis mauripan 2 sk
4. Garam secukup rasa
5. Gula 3/4 cwn (klau suka manis letak lebih)
6. Pewarna kuning 1 sk
7. Perasa vanilla 2 sk ( tujuannya utk hilangkan hanyir telur)
8. Air 2 cwn ( klu nmpak pekat boleh tmbah air panas skit
9. Telur 6 biji
10. Kelapa parut putih shj ( kukus dan campur sedikit garam untuk tahan lama)
Cara membuatnya;
Campur kan tepung beras..yis..tepung ubi..garam dan gula..
masukkan air sedikit demi sedikit..
kacau rata..tutup..biarkan 1 ke 2 jam.
Lepas itu ambilkan adunan tadi ...masukkan sedikit pewarna kuning dan perasa vanilla kacau rata...
kemudian masukkan dalam satu bekas ...anggaran dalam 1 1/2 cwn dan 2 biji telur..kacau rata...bagi sebati (anggaran 1 biji kuih dgn 1 biji telur..
mmg lebih telur sedap makan sikit)..adunan agak cair ya...masukkan ke dalam bekas acuan ( sapu minyak)...bakar atas api perlahan...
bila keperangan ( balikkan..boleh bakar bahagian bawahnya supaya masak sekata) apabila masak boleh angkat dan dimakan dengan kelapa parut( klau dapat kelapa yang muda lagi sedap)...selamat mencuba deh...
sumber:resepi pantai timur
0 Ulasan