Dah Lama Tak Makan,Kita Buat Apam Telur @ Apam Lambung.

 Dah Lama Tak Makan,Kita Buat Apam Telur  @ Apam Lambung




Lama dok buat Apam Telur ni...sedap jugak lama dok makan ni...

Apam Telur  @ Apam Lambung...

Resipi Apam Telur

1. Tepung beras 3 cwn

2. Tepung ubi 3 sb

3. Yis mauripan 2 sk

4. Garam secukup rasa

5. Gula 3/4 cwn (klau suka manis letak lebih)

6. Pewarna kuning 1 sk

7. Perasa vanilla 2 sk ( tujuannya utk hilangkan hanyir telur)

8. Air  2 cwn ( klu nmpak pekat boleh tmbah air panas skit

9. Telur 6 biji

10. Kelapa parut putih shj ( kukus dan campur sedikit garam untuk tahan lama)

Cara membuatnya;



Campur kan tepung beras..yis..tepung ubi..garam dan gula..

masukkan air sedikit demi sedikit..

kacau rata..tutup..biarkan 1 ke 2 jam. 

Lepas itu ambilkan adunan tadi ...masukkan sedikit pewarna kuning dan perasa vanilla kacau rata...

kemudian masukkan dalam satu bekas ...anggaran dalam 1 1/2 cwn dan 2 biji telur..kacau rata...bagi sebati (anggaran 1 biji kuih dgn 1 biji telur..

mmg lebih telur sedap makan sikit)..adunan agak cair ya...masukkan ke dalam bekas acuan ( sapu minyak)...bakar atas api perlahan...

bila keperangan ( balikkan..boleh bakar bahagian bawahnya supaya masak sekata) apabila masak boleh angkat dan dimakan dengan kelapa parut( klau dapat kelapa yang muda lagi sedap)...selamat mencuba deh...



sumber:resepi pantai timur

Catat Ulasan

0 Ulasan