KETUPAT SOTONG TERENGGANU,IKUTI RESEPINYA LANGKAH DEMI LANGKAH

 KETUPAT SOTONG TERENGGANU,IKUTI RESEPINYA LANGKAH DEMI LANGKAH


Bahan-Bahan

1 kg sotong (sederhana besar) – dibuang kulitnya

200 gram beras pulut – direndam dengan 2 cawan santan selama 1 jam

3 cawan santan pekat – untuk kuah



Sedikit halba

2 cm halia – dimayang

3 ulas bawang merah – dimayang

2 batang serai

Gula, garam dan perasa.

lidi yang mencukupi

Cara Memasak:


1. Masukkan beras pulut 3/4 ke dalam sotong dan sematkan dengan lidi dihujung kepala sotong. Ketepikan.

2. Masukkan sotong ke dalam periuk bersma 4 cawan air.



3. Kemudian masukkan bawang, halba, halia, garam dan gula serta santan pekat dalam periuk.







4. Kacau atas api yang sederhana sehingga sotong masak. Sedia untuk dihidang.

sumber:Sedapnya resepi

Catat Ulasan

0 Ulasan