KETUPAT SOTONG TERENGGANU,IKUTI RESEPINYA LANGKAH DEMI LANGKAH
Bahan-Bahan
1 kg sotong (sederhana besar) – dibuang kulitnya
200 gram beras pulut – direndam dengan 2 cawan santan selama 1 jam
3 cawan santan pekat – untuk kuah
Sedikit halba
2 cm halia – dimayang
3 ulas bawang merah – dimayang
2 batang serai
Gula, garam dan perasa.
lidi yang mencukupi
Cara Memasak:
1. Masukkan beras pulut 3/4 ke dalam sotong dan sematkan dengan lidi dihujung kepala sotong. Ketepikan.
2. Masukkan sotong ke dalam periuk bersma 4 cawan air.
3. Kemudian masukkan bawang, halba, halia, garam dan gula serta santan pekat dalam periuk.
4. Kacau atas api yang sederhana sehingga sotong masak. Sedia untuk dihidang.
sumber:Sedapnya resepi
0 Ulasan