*RESEPI IKAN MASAK KICAP ZAMAN BERZAMAN*
Sape suka lauk ni?Lauk ni memang lauk kegemaran anak-anak saya.
boleh bertambah makan nasi tau
Bahan:
4ekor Ikan cencaru (lumur kunyit dan garam lepas tu goreng)
Cili kisar (1senduk)
Bawang putih/merah/halia (kisar)
Kayu manis, bunga lawang
Bawang merah hiris bulat
cili merah (hiris dan potong)
Kicap manis
Sos cili
Sos tomato
Sos tiram
Air secukupnya
Cara cara nya :
Tumis bahan kisar sampai naik bau @ kekuningan,masukkan bunga lawang, kayu manis. masukkan cili kisar tumis sampai pecah minyak. Masukkan semua jenis sos (jika pekat tambah air sedikit).
Tumis lagi baru masukkan garam n gula secukup rasa. Masukkan bawang hiris, cili merah kacau sekejap baru masukkan ikan gaul rata tutup api.
sumber:kuali mama
1 Ulasan
Nampak sedap kejadiannya.
BalasPadam