RESEPI KARI TELUR BERSAMA UBI KEMILI

 RESEPI KARI TELUR BERSAMA UBI KEMILI

Dah lama tak makan lauk telur,sealu buat sambal telur ,namun hari ini kta cuba se3dikit kelainan.Kita masak kari telur

BAHAN-BAHAN :

8 biji telur ayam

1/2 kilo ubi kemili

5 cawan santan - boleh tambah

1 peket rempah kari daging - dibancuh dgn sedikit air

3 cm halia

2 biji bawang merah

1 ulas bawang putih

1 batang ( 2cm) kulit kayu manis

1 biji bunga cengkih

3 biji bunga lawang

3 biji buah pelaga

Garam secukup rasa

CARA MEMASAK :

Rebus semua telur sampai masak kemudian dikupas kulit dan dikelar keliling telur . Bersihkan ubi kemili dan direbus sampai empuk kemudian siat semua kulit ubi kemili dan ketepikan dulu . Kupas semua bawang , halia dan ditumbuk lumat .

Panaskan sedikit minyak anggaran 6 sudu besar dan tumis semua kulit kayu manis + bunga lawang + bunga cengkih dan kacau sekejap kemudian boleh dimasukk semua bahan tumbuk iaitu bawang dan halia tadi . Kacau lagi sampai bawang layu dan masukkan bancuh rempah kari dalam periuk . Boleh ditambah minyak jika rempah nampak agak kering . Biar kan sampai rempah terbit minyak dan menjadi wangi .

Masukkan santan dan biarkan kuah mendidih serta kacau kuah . Boleh la dimasukkan semua telur bersama ubi kemili serta garam secukup rasa . Biar kari terus mendidih dan kacau dengan perlahan , bila nampak ubi telah sebati dengan kuah boleh la di tutup api dapur.

sumber:Nennie Kuzaimah

Catat Ulasan

0 Ulasan