Resepi Nue Nam Tok @ Kerabu Daging Pedas,Makan Begitu Saja Pun OK

Resepi Nue Nam Tok @ Kerabu Daging Pedas,Makan Begitu Saja Pun OK

Ramai yang dah makan kata resepi ini memang sedap.
Jadi tak salah kalau kita mencubanya sendiri

Saya nak bagi resepi Nue Nam Tok harini. Jemput la cuba ye. Insyaallah sedap.

Nue Nam Tok @ Kerabu Daging Pedas 

Bahan untuk perap daging. 

- Daging fresh untuk 3 orang makan.
- 1 sudu besar sos tiram
- 2 batang serai (potong serong)
- 1 sudu kecil lada hitam
- 1 sudu besar kicap manis
1. Potong daging supaya senang nak panggang dan cepat masak.

Kobis tak masuk gambar, terlupa..
Beras tu goreng dulu tanpa minyak, lepas tu tumbuk.

2. Campurkan bahan perap dengan daging. Gaulkan sebati dan biarkan dalam 1jam. Kalau lagi lama perap lagi sedap.

3. Lepas tu, panggang daging tadi sampai masak. Jangan lama sangat panggang. Hilang kesedapan dan jus nye nanti.
Panggang daging guna pan je.. Senang.

4. Daging dah masak, angkat dan rehatkan sekejap baru potong.

Bahan-bahan lain untuk ditambah.

- Daun ketumbar
- Daun pudina
- Kobis di hiris nipis
- 1 batang serai di racik
- 2 ulas bawang merah(potong biasa)
- 3 biji limau nipis(perah amik jus)
- 2 sudu besar chili flakes
- Sos ikan
- Gula
- Garam

- 1 sudu besar beras yang dah digoreng dan ditumbuk.

Semua bahan di atas dicampur sekali dengan daging yang dah di panggang dan dipotong.

Pastikan semua rasa dia cukup. Sedap, pedas, masam,manis dan fresh gituu. Senang kan uols.

Selamat mencuba ye.
Jangan lupa SHARE ye.

sumber resepi:Nora Azni

Catat Ulasan

0 Ulasan