Resepi Sambal Bunga Kantan Ikan Bilis,Cubalah...Memang WIN!!
Sedapnya lahaiii..sampai tahap tak leh nak ceritalah
Kalau nak try...hari inilah..sempat lagi pergi pasar cari bahan-bahan
Bahan-bahan:
2 kuntum bunga kantan (kalau dapat yang kembang mekar tu lagi ummph) - dihiris halus
1 genggam ikan bilis (saya suka ikan bilis halus) - digoreng garing
minyak untuk menggoreng
garam dan gula
Bahan-bahan kisar:
2 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
10 tangkai cili kering ( direbus dahulu ) - kalau suka pedas, boleh letak lebih
Bahan-bahan:
2 kuntum bunga kantan (kalau dapat yang kembang mekar tu lagi ummph) - dihiris halus
1 genggam ikan bilis (saya suka ikan bilis halus) - digoreng garing
minyak untuk menggoreng
garam dan gula
Bahan-bahan kisar:
2 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
10 tangkai cili kering ( direbus dahulu ) - kalau suka pedas, boleh letak lebih
Cara-cara:
1) Panaskan minyak. Goreng ikan bilis hingga garing. Angkat dan ketepikan.
2) menggunakan minyak yang sama, masukkan bahan-bahan kisar. Kacau rata.
3) apabila cili dan bawang sudah pecah minyak, masukkan bunga kantan yang telah dihiris nipis (lihat gambar).
4) gaul rata
5) pada tahap ini, pastikan bahan-bahan selalu dikacau supaya tidak hangus. Kecilkan api.
6) tambahkan garam dan
7) beginilah rupa bunga kantan yang sudah digoreng setelah lebihkurang 10-15 minit.
8) setelah kering. Tutup api dan biarkan ia sejuk
9) masukkan ikan bilis yang sudah digoreng garing awal-awal tadi.
(Pastikan bunga kantan betul-betul sejuk untuk mengekalkan kerangupan ikan bilis).
10) gaul rata.
Sedapnya lahaiii..sampai tahap tak leh nak ceritalah
Kalau nak try...hari inilah..sempat lagi pergi pasar cari bahan-bahan
Bahan-bahan:
2 kuntum bunga kantan (kalau dapat yang kembang mekar tu lagi ummph) - dihiris halus
1 genggam ikan bilis (saya suka ikan bilis halus) - digoreng garing
minyak untuk menggoreng
garam dan gula
Bahan-bahan kisar:
2 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
10 tangkai cili kering ( direbus dahulu ) - kalau suka pedas, boleh letak lebih
Bahan-bahan:
2 kuntum bunga kantan (kalau dapat yang kembang mekar tu lagi ummph) - dihiris halus
1 genggam ikan bilis (saya suka ikan bilis halus) - digoreng garing
minyak untuk menggoreng
garam dan gula
Bahan-bahan kisar:
2 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
10 tangkai cili kering ( direbus dahulu ) - kalau suka pedas, boleh letak lebih
Cara-cara:
1) Panaskan minyak. Goreng ikan bilis hingga garing. Angkat dan ketepikan.
2) menggunakan minyak yang sama, masukkan bahan-bahan kisar. Kacau rata.
3) apabila cili dan bawang sudah pecah minyak, masukkan bunga kantan yang telah dihiris nipis (lihat gambar).
4) gaul rata
5) pada tahap ini, pastikan bahan-bahan selalu dikacau supaya tidak hangus. Kecilkan api.
6) tambahkan garam dan
7) beginilah rupa bunga kantan yang sudah digoreng setelah lebihkurang 10-15 minit.
8) setelah kering. Tutup api dan biarkan ia sejuk
9) masukkan ikan bilis yang sudah digoreng garing awal-awal tadi.
(Pastikan bunga kantan betul-betul sejuk untuk mengekalkan kerangupan ikan bilis).
10) gaul rata.
sumber:Noraini Maskam
0 Ulasan