Resepi Sambal Bunga Kantan Ikan Bilis,Cubalah...Memang WIN!!

Resepi Sambal Bunga Kantan Ikan Bilis,Cubalah...Memang WIN!!
Sedapnya lahaiii..sampai tahap tak leh nak ceritalah
Kalau nak try...hari inilah..sempat lagi pergi pasar cari bahan-bahan

Bahan-bahan:


2 kuntum bunga kantan (kalau dapat yang kembang mekar tu lagi ummph) - dihiris halus

1 genggam ikan bilis (saya suka ikan bilis halus) - digoreng garing

minyak untuk menggoreng

garam dan gula



Bahan-bahan kisar:

2 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
10 tangkai cili kering ( direbus dahulu ) - kalau suka pedas, boleh letak lebih

Bahan-bahan:

2 kuntum bunga kantan (kalau dapat yang kembang mekar tu lagi ummph) - dihiris halus

1 genggam ikan bilis (saya suka ikan bilis halus) - digoreng garing

minyak untuk menggoreng

garam dan gula

Bahan-bahan kisar:

2 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
10 tangkai cili kering ( direbus dahulu ) - kalau suka pedas, boleh letak lebih

Cara-cara:

1) Panaskan minyak. Goreng ikan bilis hingga garing. Angkat dan ketepikan.

2) menggunakan minyak yang sama, masukkan bahan-bahan kisar. Kacau rata.

3) apabila cili dan bawang sudah pecah minyak, masukkan bunga kantan yang telah dihiris nipis (lihat gambar).


4) gaul rata

5) pada tahap ini, pastikan bahan-bahan selalu dikacau supaya tidak hangus. Kecilkan api.

6) tambahkan garam dan

7) beginilah rupa bunga kantan yang sudah digoreng setelah lebihkurang 10-15 minit.

8) setelah kering. Tutup api dan biarkan ia sejuk

9) masukkan ikan bilis yang sudah digoreng garing awal-awal tadi.




(Pastikan bunga kantan betul-betul sejuk untuk mengekalkan kerangupan ikan bilis).

10) gaul rata.

sumber:Noraini Maskam

Catat Ulasan

0 Ulasan