Keenakan Asli Kerutup Tulang Rusuk Dan Kerabu Udang Cili Padi:
Keenakan masakan asli Melayu tak dapat dinafikan lagi. Ia kaya dengan pelbagai perisa yang memukau deria rasa untuk menikmatinya.
Begitu juga dengan keenakan kerutup yang terkenal di negeri pantai timur dan ramai yang menggemarinya, bukan sekadar penduduk di negeri pantai timur saja. Re
1 liter santan
4 sudu makan rempah kerutup – bancuh dengan sedikit air
4 sudu makan kerisik
3 sudu makan pes cili kering
10 biji bawang merah – kisar
4 ulas bawang putih – kisar
3 cm halia – kisar
3 cm lengkuas – kisar
2 batang serai – kisar
Garam dan gula secukup rasa
Minyak masak secukupnya
2 kuntum bunga lawang
5 biji buah pelaga
6 kuntum bunga cengkih
1 sudu makan sos cili Thai
1 biji cili merah – hiris
1 biji cili hijau – hiris
1/2 biji bawang besar – mayang halus
1 biji cili merah – hiris
1 ulas bawang putih – kisar kasar
1 biji limau nipis – ambil jus sahaja
2 sudu makan madu
Garam dan gula secukup rasa
Keenakan masakan asli Melayu tak dapat dinafikan lagi. Ia kaya dengan pelbagai perisa yang memukau deria rasa untuk menikmatinya.
Begitu juga dengan keenakan kerutup yang terkenal di negeri pantai timur dan ramai yang menggemarinya, bukan sekadar penduduk di negeri pantai timur saja. Re
Jom nikmati keenakan dua masakan ini!
KERUTUP TULANG RUSUK
Bahan-Bahan:
1kg tulang rusuk lembu – bersihkan dan tos1 liter santan
4 sudu makan rempah kerutup – bancuh dengan sedikit air
4 sudu makan kerisik
3 sudu makan pes cili kering
10 biji bawang merah – kisar
4 ulas bawang putih – kisar
3 cm halia – kisar
3 cm lengkuas – kisar
2 batang serai – kisar
Garam dan gula secukup rasa
Minyak masak secukupnya
Rempah Penumis:
1 batang kulit kayu manis2 kuntum bunga lawang
5 biji buah pelaga
6 kuntum bunga cengkih
Cara Membuat:
- Panaskan minyak dalam kuali, tumiskan bersama rempah penumis hingga wangi.
- Masukkan pes cili kering, kacau hingga garing, baru masukkan rempah kerutup.
- Kacau rata hingga pecah minyak, baru masukkan daging.
- Gaul rata dan biarkan hingga air daging keluar.
- Setelah air daging kering, masukkan santan dan kacau. Biarkan mereneh hingga daging empuk.
- Setelah kuah pekat, masukkan kerisik, garam dan gula secukup rasa.
- Setelah kuah pekat, tutup api.
- Kerutup daging sedia dihidangkan bersana aneka nasi.
KERABU UDANG CILI PADI
Bahan-Bahan:
300 gram udang saiz sederhana – buang kulit & celur1 sudu makan sos cili Thai
1 biji cili merah – hiris
1 biji cili hijau – hiris
1/2 biji bawang besar – mayang halus
Bahan Sos:
6 biji cili padi – kisar kasar1 biji cili merah – hiris
1 ulas bawang putih – kisar kasar
1 biji limau nipis – ambil jus sahaja
2 sudu makan madu
Garam dan gula secukup rasa
Cara Membuat:
- Masukkan udang yang telah dicelur ke dalam mangkuk bersama hirisan cili padi, cili merah, cili hijau dan bawang besar.
- Sementara itu, campurkan semua bahan sos, kacau rata.
- Tuangkan dalam bahan campuran udang, adun rata.
- Setelah rata dan cukup rasa, kerabu udang sedia dihidangkan.
0 Ulasan