Resepi Sambal Goreng Singapore,Jangan Tidak,Kena Cuba Tau



Resepi Sambal Goreng Singapore,Jangan Tidak,Kena Cuba Tau


Bahan:



Udang (buang kepala, lepas tu rebus kepala udang, ambil airnya)
Daging (rebus sehingga empuk)
Paru,limpa, hati lembu (takde pun takpe, guna daging je pun ok)
1 kotak santan kara
Kacang panjang (hiris nipis dan goreng separuh,jangan sampai layu)
Tauhu potong dadu (goreng separuh)

Tempe (hiris2 goreng separuh)
Cili merah, hijau (hiris halus)
3-4labu Bawang merah dikisar
5-6ulas bawang putih dikisar
Cili kisar (dalam 1 senduk aje)
Air asam dan belacan
Air udang yg direbus
Sedikit air
Garam gula secukup rasa

Cara:

1)Goreng separuh masak, kacang panjang, tempe, tauhu. Ketepikan.
2)Daging semua direbus sampai empuk.

3)Kisar bawang dan cili. Tumis sampai pecah minyak, masukkan udang, daging/hati/limpa/paru ..masukkan air udang, masak sehingga mendidih dan pekat.

4)Lepas tu, masukkan air asam dan belacan, masukkan santan sedikit demi sedikit. Dan akhir sekali masukkan bahan goreng tadi. Letak garam secukup rasa ..air jangn letak bnyk ..biar dia kering2 sikit... Santan jangan berlebihan, nanti dia jadi pekat macam kuah lemak pulak..dan cili kisar pun jangn berlebihan nanti warna nye terlalu merah sangat
sumber:Roselyza

Catat Ulasan

0 Ulasan