RESEPI KEK KUKUS TUTTY FRUITY.NAMPAK COMEL,RASA PUN SEDAP
Bahan Bahan :
Bahan A :
400ml putih telur suhu bilik
180gr gula pasir
Secubit garam
1 sdt cake emulsifier
1 sdt esen vanila
Bahan B ( camput dan ayak)
200grm tepung kek
1/2 sdt baking powder
Bahan C :
50gr marjerin ( dicairkan)
1 sdt esen tutty frutty
50gr marjerin ( dicairkan)
1 sdt esen tutty frutty
Bahan D :
Pewarna hijau seckukupnya
Pewarna coklat secukupnya.
Pewarna hijau seckukupnya
Pewarna coklat secukupnya.
CARA PENYEDIAAN :
1. Pukul putih telur hingga mengembang kemudian masukkan gula pasir sedikit demi sedikit sambil terus di pukul dengan mixer kelajuan tinggi. Tambahkan garam, cake emulsifier, esen vanila, pukul semula hingga kembang dan memekat.
2. Masukkan bahan B sedikit demi sedikit, kacau hingga rata. Masukkan bahan C gaul perlahan2 hingga rata.
3. Bahagikan adunan kepada 3 bahagian sama banyak. 2 bahagian adunan letakkan pewarna coklat dan hijau masing2.
4. Siapkan loyang kukus saiz 18 x 18 x 7 cm yang sudah di sapu minyak dan kertas baking.
5. Tuang 1 bahagian adunan ke dalam loyanh dan kukus selama 15 minit. Tuang lagi adunan seterusnya di atas adunan yang pertama tadi dan kukus lagi 15 minit. Tuangkan adunan yang terakhir dan kukus lagi 15 minit.
6. Angkat dan sejukkan. Potongkan dan sedia untuk di nikmati.
Selamat mencuba!
Kredit: Apakau_rasa
0 Ulasan