RESEPI AYAM MASAK GULAI SIAM,BUKA SELERA KETIKA BERBUKA
BAHAN-BAHAN:
1 ekor ayam | dipotong 16
250ml santan pekat
250ml air
4 helai daun limau purut
2 keping asam gelugur
Gula dan garam secukupnya
.
BAHAN KISAR:
5 biji cili merah
6 biji bawang merah
1cm halia
1cm lengkuas
2 batang serai
1cm kunyit hidup
.
CARA MEMASAK:
1. Kisar kesemua bahan-bahan seperti cili merah, bawang merah, lengkuas, serai dan kunyit hidup hingga halus. Masukkan ke dalam periuk.
2. Tambahkan air dan ayam. Masak sehingga separuh masak.
3. Kemudian masukkan santan pekat dan daun limau purut. Biarkan mereneh.
4. Akhir sekali masukkan gula dan garam secukup rasa serta asam gelugur. Biarkan mendidih seketika.
5. Sedia untuk dinikmati.
sumber:majalah Rasa
BAHAN-BAHAN:
1 ekor ayam | dipotong 16
250ml santan pekat
250ml air
4 helai daun limau purut
2 keping asam gelugur
Gula dan garam secukupnya
.
BAHAN KISAR:
5 biji cili merah
6 biji bawang merah
1cm halia
1cm lengkuas
2 batang serai
1cm kunyit hidup
.
CARA MEMASAK:
1. Kisar kesemua bahan-bahan seperti cili merah, bawang merah, lengkuas, serai dan kunyit hidup hingga halus. Masukkan ke dalam periuk.
2. Tambahkan air dan ayam. Masak sehingga separuh masak.
3. Kemudian masukkan santan pekat dan daun limau purut. Biarkan mereneh.
4. Akhir sekali masukkan gula dan garam secukup rasa serta asam gelugur. Biarkan mendidih seketika.
5. Sedia untuk dinikmati.
sumber:majalah Rasa
0 Ulasan