GULAI DAGING NASI MINYAK TERENGGANU PALING DICARI WARGANET,TIDAK SUSAH MEMBUATNYA

GULAI DAGING NASI MINYAK TERENGGANU PALING DICARI WARGANET,TIDAK SUSAH MEMBUATNYA


           


BAHAN-BAHAN :

  • 1 kg daging/dipotong kiub
  • 4 sudu makan rempah kurma (rempah gulai nasi minyak Terengganu)
  • 3 biji bawang besar/dikisar
  • 5 sm halia/ dikisar
  • 1labu bawang putih
  • 1 tin susu cair
  • 2 tin air biasa (bekas tin susu cair)
  • 3 sudu makan sos tomato
  • 4 biji kentang/ dibelah empat
  • ½ kg bawang merah/ dihiris dan goreng hingga garing (simpan minyak goreng bawang 1 senduk untuk masak kuah)
  • 3 helai daun pandan
  • 1 senduk minyak bawang goring
  • 2 sudu makan minyak sapi
  • 2 sudu makan cili boh
  • 3 sm kulit kayu manis
  • 3 kuntum bunga cengkih
  • 3 biji buah pelaga
  • 2 kuntum bunga lawang
CARA MEMASAK :

1. Campurkan dan gaulkan daging dengan bahan kisar, rempah kurma, rempah,cili boh, bawang goreng (diramas-ramas) dan semua bahan tadi masukkan ke dalam periuk.

2. Panaskan minyak bawang goreng dan minyak sapi bersama daun pandan dalam periuk. Masukkan rempah penumis kayu manis, bunga cengkih ,pelaga, bunga lawang hingga naik bau.

3. Masukkan daging bersama bahan kisar, rempah kurma, rempah,cili boh, bawang goreng(diramas-ramas) ke dalam periuk.

4. Masak sehingga mendidih, dan sentiasa kacau hingga masak.

5. Bila daging empuk, boleh dikecilkan api dan reneh seketika.

6. Gulai sedia dihidangkan.,

INFO CHEF : Gulai daging Terengganu menggunakan bawang goreng menyebabkan ia beraroma harum dan lebih perisa.

Saiz hidangan : 13 orang

Keistimewaan : Gulai daging Terengganu dimasak tanpa santan, jadi ia tidak muak

Catat Ulasan

0 Ulasan