Rojak Betik Istimewa Dari Terengganu

Rojak Betik Istimewa Dari Terengganu
BAHAN-BAHAN :



BAHAN ROJAK :

  • ½ biji betik muda /diparut (saiz sederhana)
  • ½ biji nenas /dihiris nipis
  • 1 biji timun /dihiris nipis
  • Taugeh (opsional)
BAHAN KUAH:

  • 6 ekor ikan kembung atau ikan selayang/direbus dan dikisar
  • 750 ml air
  • 3 sudu makan cuka
  • 2 ketul gula melaka
  • 5 ½ sudu makan cili boh
  • 5 sudu makan gula
  • 2.5 sm belacan
  • 6 biji cili padi
  • Garam secukup rasa
CARA MEMASAK:

Cara sediakan bahan rojak:

1. Parut betik dan rendam di dalam bekas berisi air.

2. Hancurkan kapur makan dgn sedikit air. Tapiskan dan masukkan dalam rendaman betik.

3. Rendam 15 minit, bilas dan toskan.

4. Hiris nipis timun dan nenas. Boleh meletakkan taugeh jika suka.

Cara masak kuah:

1. Masukkan ikan yang telah ditumbuk lumat isinya ke dalam periuk.

2. Kemudian ambil periuk lain dan masukkan kesemua bahan dan masak sehingga mendidih.

3. Cedukkan 2 atau 3 senduk kuah tu ke dalam isi ikan yang ditumbuk dan gaul sebati. Kemudian barulah tuang isi ikan ke dalam periuk kuah dan biarkan mendidih.

4. Akhir sekali masukkan garam dan gula secukup rasa.

5. Tuangkan kuah ke atas bahan rojak . Rojak betik sedia dinikmati.

INFO CHEF : Jangan tuangkan isi ikan terus ke dalam kuah untuk mengelakkan ikan berketul.

Jenis masakan : Laksa

Keistimewaan : Rojak betik ini sedap dimakan dengan keropok dan kuah rojak yang sejuk.

Sumber:majalah Rasa

Catat Ulasan

0 Ulasan