RESEPI AYAM GORENG KOREA SEKETUL SATU MULUT


RESEPI AYAM GORENG KOREA SEKETUL SATU MULUT

ADa sesiapa yang teringin nak makan ? Nak buat sendiri?


RESEPI AYAM KOREA IDASHAHIDA

Ayam dipotong kecil kecil agak seketul satu mulut.

Caranya:Perap ayam dengan halia,lada hitam, garam, 30 minit-1 jam.
Pastu salut dng tepung jagung ( tanpa dibancuh)
Panaskan minyak yang banyak lalu digorenglah ayam bersalut tepung tadi.
Bila dah garing boleh lah diangkat-
Kemudian bolehlah digaul kesemuanya kedalam sos cilinya.

Bahan untuk buat sos cili adalah seperti dibawah.
Bahan bahan digaul semuanya sekali.masuk dalam periok. Masak dalam 10-15 minit.mendidih dan dah pekat mati api.
Bila dah kuahnya dah sejuk bolehlah digaul dan sebatikan dengan ayam goreng tadi.

Sukatan Bahannya adalah mengikut kesedapan anda jadi ikut selera anda.sedap selera anda sedaplah rasanya bagi anda.

PETUA SAYA UNTUK SEMUA MASAKAN IALAH: jangan kedekut bahan.

Cili kering dimesin halus ( cili paste-basah)
Gochujang - ( cili paste koreA) ada dijual disupermarket terpilih. Eon big, giant, tesco dan banyak lagi.

Bila ada sos GOCHUJANG ni baru terasa makanan KOREA.
Madu
Bawang putih dicincang halus
Kicap cair
Gula

Bila dah siap gaul ditaburi dengan bijan goreng. Sedap
Resepi ini adalah yang paling mudah dan simple.

Bahan bahan yang ada dalm gochujang:
Air.tepung gandum,tapioca sirap@ corn syrup ( dijual di supermarket atau kedai bahan bahan kek) ,gula , garam, serbuk lada hitam ,bawang putih , bawang besar.

kredit resepi:


Ida Shahida

Catat Ulasan

0 Ulasan