Mee Kari Chinese ,Memang Sedap,Rugi Tak Cuba

Mee Kari Chinese ,Memang Sedap,Rugi Tak Cuba



.
Bahan


100grm cili kering - rebus dan kisar
3 biji bwh besar - kisar
3 ulas bwg putih - kisar
2 batang serai - diketuk
3 sudu besar serbuk kari ayam/daging
1/2 ekor ayam (potong kecil)
1 kotak kecil santan
Tauhu apung
Fish cake
Hiasan
Telur rebus
Taugeh - celur
Sawi - celur
Sambal
Limau Nipis (potong separuh)
.
Sambal
300grm cili kering - rebus
4 biji bwg besar
3 ulas bwg putih
.
1 Rebus cili kering.. Bila dah masak, blend bersama bwg besar & bwg putih
2 Goreng hingga wangi.. Perisakn dengan garam & gula
.
Cara
1 Panaskan minyak dan goreng serai sebentar
2 Kisar cili kering, bawang besar, bawang putih. Masukkan bahan kisar ke dalam kuali. Masak hingga terbit minyak
3 Masukkan serbuk kari dan masak sebentar. Kemudian masukkan ayam dan kacau sebati sehingga ayam separuh masak




4 Masukkn santan sekotak kecik dan air (sukatan air agak2 saje.. ikut selera nak kuah pekat atau cair)
5 Biar kuah mendidih.. Perisakan dengan garam/aji.. Tambahkan tauhu apong dan fishcake. Biar hingga mendidih dan kuah menyerap ke dalam tauhu apong
.
Tips
Mee kari sedap makan dengan wantan goreng.. Hari ni saya tak buat wantan sebab tak sempat.. Resipi wantan nanti saya share resipi.. InsyaAllah —



Kredit resepi ini kpd ahmad shukri shukor via masak apa hari ni

Catat Ulasan

0 Ulasan