Orang Pantai Remis dan Pulau Pangkor mesti tahu bahan ini untuk menu apa....
Laksa mee pangkor..
Ni resipi nya...
Kuah laksa mee:
Ikan/ketam/udang
Asam keping
Garam
(rebus semuanya kemudian letak garam sikit )
Ikan/ketam/udang
Asam keping
Garam
(rebus semuanya kemudian letak garam sikit )
Sayur kacang :
Kacang panjang ( dihiris nipis)
Lobak masin ( dihiris nipis)
Bawang putih+bwang bsr ( dihiris nipis)
Udang/isi ikan/isi ketam
(dipotong ikut kehendak)
Kicap manis
Garam
Kacang panjang ( dihiris nipis)
Lobak masin ( dihiris nipis)
Bawang putih+bwang bsr ( dihiris nipis)
Udang/isi ikan/isi ketam
(dipotong ikut kehendak)
Kicap manis
Garam
Cara masak :
Tumis bwang putih+bwang bsr
Masukkn lobak masin
Kemudian masukkan udang/isi ikan / isi ketam
Seterusnya masukkan kacang panjang
Letak sikit kicap
Tutup api letak sikit gram
Sambal :
Cili kering
Bawang besar
Bawang putih ( dihiris nipis)
Air asam jawa
Cuka
Cili api
Cara masak :
Cili kering direbus kemudian dikisar brsama bawang besar dan cili api
Letakkan dalam mangkuk
Masukkan sedikit air asam jawa dan cuka
Kemudian goreng bwang putih yang dihiris dan tabur bersama minyak yang di goreng atas cili kering tadi...
( tumis darat namanya )
Mee:
Laksa mee di rebus
( sebenanrnya laksa mee ni hanya ada d jual d area manjung/pantai remis/lumut / pangkor...tapi kalau ckgu2 ke pasaraya...boleh beli mee teow...lebih kurang je mee nya sebab laksa mee ni makanan orang cina pangkor....)
Laksa mee di rebus
( sebenanrnya laksa mee ni hanya ada d jual d area manjung/pantai remis/lumut / pangkor...tapi kalau ckgu2 ke pasaraya...boleh beli mee teow...lebih kurang je mee nya sebab laksa mee ni makanan orang cina pangkor....)
Selamat mencuba smua ...
Laksa mee ni banyak cara memasaknya...
Ni cra arwah makngah sy org sna...
Ni cra arwah makngah sy org sna...
Kredit Resepi : junainie omar
0 Ulasan