MASAK GONGGONG PEDAS BERSERAI


MASAK GONGGONG PEDAS BERSERAI


Bahan-bahan:
500 gm pepahat
1 labu bawang merah besar }
3 ulas bawang putih } dikisar
2 batang serai (titik)
1 labu bawang Holland – dipotong bulat
4 sudu makan cili boh/cili giling
2 sudu makan sos tiram
2 sudu makan cili sos
2 sudu makan tomato sos
100 ml air
Sedikit perasa
Minyak untuk menumis

Cara-cara membuat:

Panaskan minyak dan tumis bawang yang dikisar dan serai sehingga naik wangi.
Masukkan cili giling dan tumis dengan api sederhana sehingga pecah minyak.
Masukkan pula sos tiram,sos cili dan sos tomato.

Kemudian masukkan air dan biarkan ia mendidih seketika.

Apabila sudah mendidih, masukkan pepahat tadi dan masak selama 10 minit dan masukkan perasa.
Selesai masak, angkat dan hidangkan di atas pinggan dan hiaskan dengan bawang yang dipotong bulat.

Catat Ulasan

0 Ulasan