UNCANG UDANG BERSAMA SOS MANIS THAI JADI HIDANGAN SEISI KELUARGA

UNCANG UDANG BERSAMA SOS MANIS THAI JADI HIDANGAN SEISI KELUARGA


BAHAN-BAHAN:


Udang Cincang
Daging Ayam Cincang
1 Sudu Besar Serbuk Lada Hitam
5 Ulas Bawang Putih
3-5 Batang Akar Ketumbar
1 Sudu Besar Sos Soya Cair
1 Sudu Besar Sos Ikan
Kulit Popiah
Daun Bawang

1 Cawan Sos Manis Thai
3 Ulas Bawang Putih
1 Biji Cili Merah (Dicincang)
1 Sudu Besar Daun Ketumbar (Diracik)

CARA MEMASAK:

Campurkan isi udang dan isi ayam yang telah dikisar.
Masukkan sos ikan, kicap cair dan serbuk lada hitam, kemudian gaul rata.
Tumbuk akar ketumbar sehingga halus dan campurkan kedalam bahan mentah.

Isikan bahan mentah keatas kulit popiah dibahagian tengah.
Ikat uncang dengan menggunakan daun bawang yang telah dicelur.

Goreng uncang didalam minyak penuh yang telah panas sehingga kuning keemasan.

Untuk sos, campur sos manis Thai dengan bawang putih, cili dan daun ketumbar yang telah dicincang kesemuanya.

Siap untuk dihidang.

Kredit: Aunty Aini

Catat Ulasan

0 Ulasan