Tauhu Bergedil Viral,Sedap Rupanya
**kentang direbus kemudian lenyek..ayam dimasak sebentar bagi airnya kering..kemudian campur dengan semua bahan..perasakan ikut citarasa masing2..tauhu digunting atasnya..isi tauhu dikeluarkan dan gaul bersama bahan inti..kemudian sumbatkan semula inti ke dalam tauhu sebelum dicelup adunan telur..
Alhamdulillah..percubaan pertama mama buat tauhu bergedil viral..dah boleh senyum sampai ke telinga ni
Bahan Tauhu Bergedil:
1 bungkus besar tauhu kering
3 biji kentang (rebus & lenyek)
1 cawan isi ayam dikisar
1 tin cendawan butang dicincang
10 ekor udang dicincang
1 biji cili merah besar dicincang
3 biji bawang merah digoreng
daun bwg & daun sup
serbuk lada putih & hitam secukupnya
garam secukup rasa
1 bungkus besar tauhu kering
3 biji kentang (rebus & lenyek)
1 cawan isi ayam dikisar
1 tin cendawan butang dicincang
10 ekor udang dicincang
1 biji cili merah besar dicincang
3 biji bawang merah digoreng
daun bwg & daun sup
serbuk lada putih & hitam secukupnya
garam secukup rasa
**kentang direbus kemudian lenyek..ayam dimasak sebentar bagi airnya kering..kemudian campur dengan semua bahan..perasakan ikut citarasa masing2..tauhu digunting atasnya..isi tauhu dikeluarkan dan gaul bersama bahan inti..kemudian sumbatkan semula inti ke dalam tauhu sebelum dicelup adunan telur..
Bahan Celup Tauhu:
3 biji telur
garam secukup rasa
**kocak telur & garam kemudian celupkan tauhu yg dah disumbat dengan bergedil
3 biji telur
garam secukup rasa
**kocak telur & garam kemudian celupkan tauhu yg dah disumbat dengan bergedil
Bahan Sos:
6 tangkai cili kering digoreng
4 tangkai cili padi siam digoreng
2 ulas bwg putih
2 sudu gula perang
1 sudu sos tiram
2 sudu kicap manis
sedikit tepung gandum @ tepung kentang yang dibancuh air
**masak kesemua bahan hingga pekat..perasakan ikut citarasa masing2
6 tangkai cili kering digoreng
4 tangkai cili padi siam digoreng
2 ulas bwg putih
2 sudu gula perang
1 sudu sos tiram
2 sudu kicap manis
sedikit tepung gandum @ tepung kentang yang dibancuh air
**masak kesemua bahan hingga pekat..perasakan ikut citarasa masing2
Sumber Norzieana
1 Ulasan
Makasih sis, tips dan infonya,.
BalasPadamwww.essenaquatic.com