RESEPI AYAM GOLEK PEKAN, SEDAP HINGGA TAK TERKATA
BAHAN A:
1 ekor ayam
2 batang serai (dititik)
3cawan santan
1 sudu halba
1 keping asam gelugur
5 sudu makan minyak
Garam secukup rasa
BAHAN B ( dikisar)
12 tangkai cili kering
3 biji buah keras
1 inci halia
1 inci lengkuas
1 labu bawang besar
6 biji bawang merah
3 ulas baeang putih.
12 tangkai cili kering
3 biji buah keras
1 inci halia
1 inci lengkuas
1 labu bawang besar
6 biji bawang merah
3 ulas baeang putih.
CARA BUATNYA:
1. Bersihkan ayam dan toskan.
2. Tumiskan bahan2 kisar tadi bersama serai hingga wangi dan pecah minyak.
3. Masukan santan , halba, asam gelugur, garam, gula dan ayam.
4. Masak sehingga kuah pekat sambil balik balikkan ayam supaya masak merata.
5. Keluarkan ayam dan siram kan dengan kuah yg telah pekat dan pecah minyak.
6. Masuk kan dalam oven panggang kejap dalam 15 - 20 menit.
7. Keluarkan dan siap untuk dihidangkan.
Tadaaa selamat mencuba.
1. Bersihkan ayam dan toskan.
2. Tumiskan bahan2 kisar tadi bersama serai hingga wangi dan pecah minyak.
3. Masukan santan , halba, asam gelugur, garam, gula dan ayam.
4. Masak sehingga kuah pekat sambil balik balikkan ayam supaya masak merata.
5. Keluarkan ayam dan siram kan dengan kuah yg telah pekat dan pecah minyak.
6. Masuk kan dalam oven panggang kejap dalam 15 - 20 menit.
7. Keluarkan dan siap untuk dihidangkan.
Tadaaa selamat mencuba.
Kredit : Hasma Asis
0 Ulasan