Mak Bagi Resepi Ayam Golek Untuk Meniaga Di Bazar Ramadhan

Mak Bagi Resepi Ayam Golek Untuk Meniaga Di Bazar Ramadhan
AYAM GOLEK . RESEPI MAK SAYA tuk niaga
(2 ekor ayam) jadi, uols adjust la ye.


Bahan2 rempah

Bawang merah bombay -10bji
bwang putih - 1labu
Halia- seketul(saiz 2x ibu jari)
serai -5 btg
(semua ni 👆blend)
serbuk kunyit -2sudu kecil
gula melaka - 2 ketol ( mak pkai nisey /gula kabung/gula nira .belah teganu kelantan banyak jual)
garam 3sudu kecil
*masak smua bahan di atas sehingga agak pekat/kering).. rasa secukup rasa..rempah ni memag agak manis ye..sebab tu ayam elok berkilat bila bakar./golek.
ambil rempah sapu pada ayam n perap dalam 1 jam atau lebih .baru bakar.

sos cicah
cili kering 10bji- rebus n blend
bwg putih bakar 5 ulas - blend
cuka - 2sdu kcil
gula- 3 sdu besa
garam- 1sdu kcil
tepung jgung.- 1 sdu besar

*masak semua dengan air ,dah didih baru masuk kan tepung jagung. kacau sampai pekat.. dah siap. bila sos dah sejuk
tambah dlm sos kacang tanah tumbuk n bijan .

jadi kwan2 boleh masuk dalam oven sekor terus .. atau potong belah bakar macam Bbq.

kredit to aini salwa binti remely

Catat Ulasan

0 Ulasan