Ketupat kacang lemak rasanya,sedap di makan

Ketupat kacang lemak rasanya,sedap di makan


BAHAN UTAMA
1 cawan kacang merah

CARA PENYEDIAAN KACANG MERAH
1. Rendam 1 jam atau lebih.
2. Rebus dengan 1/2 sudu kecil garam sehingga lembut dan toskan.

BAHAN BERAS PULUT
1 kg beras pulut

CARA PENYEDIAAN BERAS PULUT
1. Rendam 20 minit.
2. Cuci bersih dan toskan.

BAHAN LAIN
• 4 cawan santan pekat
• 1 sudu besar gula
• 2 sudu kecil garam
• 3 sudu besar minyak (jika guna santan kotak)
• 3 helai daun pandan
• Daun palas secukupnya

CARA MEMBUAT
1. Masukkan santan pekat, gula, garam dan minyak masak dalam periuk. Panaskan sambil dikacau selalu. Masukkan jugak daun pandan yang disimpul rapi.
2. Masuk beras pulut dan kacau sampai santan kering.
3. Masukkan kacang merah dan kacau lagi. Adunan ini memang mentah.
4. Tutup api. Sejukkan sekejap dan boleh dibalut dengan daun palas.
5. Rebus seketika dan angkat.

Resipi Oleh Mencari Sinar dari Telegram KakiMakan 

Catat Ulasan

0 Ulasan